Semnal de alarmă tras de constănțeni, în privința haitelor de câini fără stăpân care își fac prezența din ce în ce mai des în cartierele din municipiu! Observator Constanța a intrat în posesia unor imagini în care mai mulți câini sunt surprinși plimbându-se nestingheriți pe spațiul verde de la intrarea în oraș, dinspre Ovidiu. La sfârșitul săptămânii trecute, o altă femeie povestea îngrozită, pe o rețea de socializare, cum a fost atacată de un grup al patrupedelor, în cartierul Faleză Nord, asta după ce, în urmă cu câteva zile asistase la o altă scenă violentă în care o haită de câini se năpustise asupra unei pisici, chiar sub geamul apartamentului său.
Șapte câini pot fi observați în imaginele de mai sus. Au fost surprinse duminică, în zona de spațiu verde de la intrarea în oraș. Păreau a se juca și din fericire, nu erau persoane în jur. Însă, deplasarea lor într-o zonă mai aglomerată este doar o chestiune de timp și cine știe pe cine vor ataca. Sunt imagini cu care ne-am obișnuit deja. Au intrat oarecum în normalul cotidian iar pe lângă furie, frustrare și mâhnire trezesc și întrebări de genul „când se va sfârși oare această problemă a câinilor fără stăpân?!”. Promisiuni din partea autorităților există. Există măsuri, există campanii de sterilizare. Însă ceva pare că nu funcționează din moment ce problema persistă în continuare.
„Zero reacție la sesizări, deci pot să ne mănânce haitele oricând! Atenție persoane vârstnice și copii!!! Nu plecați fără ceva cu care să vă apărați în caz de atac. Atenție cei care ieșiți cu animalele de companie prin cartier. Vă vor ataca fix din cauza acelor animale ale dumneavoastră. Deci aveți grijă să vă luați ceva cu care să vă protejați. În general oricine ar fi bine să aibă un spray/o umbrelă/orice cu care să vă asigurați că scăpați teferi.” Sunt concluziile la care a ajuns o constănțeancă ce locuiește în cartierul Faleză Nord, în urma experiențelor pe care le-a avut în ultima perioadă cu haitele de maidanezi prezente în zonă. Femeia a povestit recent cum a a fost atacată de câini după ce sărise în ajutorul unui tânăr atacat și el de haită. A sunat la 112, un echipaj al Jandarmeriei s-a prezentat la locului.
Iată relatarea integrală a femeii.
„După ce acum câteva zile vă povesteam de haita care a omorât pisica sub geamul meu și a atacat cuplul pe faleza din cartier, astăzi vă anunț că eu am fost atacată de o haită și am sunat la 112 pentru ajutor. În jur de ora 20:30 stăteam în casă și am auzit haita de cîini lătrând și făcând o mare gălăgie. M-am uitat pe geam și am văzut cum 4-5 câini au atacat o persoană cu un câine. Am vrut să strig de la etaj dar imediat au ieșit din spatele mașinilor/boscheților încă pe atâția câini care s-au alăturat atacului. Am luat repede telefonul și o umbrelă și am fugit jos să văd cu ce pot ajuta. Persoana scăpase de ei și a coborât pe faleză dar haita a venit și ea tot acolo. M-am dus să văd care e situația și era vorba de un băiat tânăr cu un câine lup care se întâlnise cu niște prieteni. l-am întrebat dacă pe el l-au atacat și a spus că da. A zis că s-a descurcat deși a fost surprins de cât de mulți câini erau, și că a scăpat de ei pentru că nu îi e frică în astfel de situații. I-am sugerat să cheme poliția pentru că un astfel de atac nu e deloc normal și putea să fie foarte rău. Și am plecat. Între timp haita se divizase puțin, se mai mușcau și intre ei, și le-am făcut niște poze și un video să trimit autorităților noastre nepăsătoare. Am așteptat să se retragă într-o parte și am plecat. Doar că atunci când am luat-o spre bloc unul din ei a sărit din boscheți și alți 2/3 s-au alăturat. Am strigat la ei și am ridicat umbrela să îi lovesc ca să mă apăr dar spre norocul meu s-au retras. Atunci am luat decizia să sun la 112, unde m-au întrebat dacă sunt rănită și pentru că nu eram am fost preluată de cei de la Jandarmerie. Un echipaj a venit la fața locului foarte repede și s-au asigurat că sunt bine. Mi-au explicat că vor cerceta zona să se asigure că haita nu mai e aici dar că din păcate nu cade în atribuțiunile lor să preia câinii de pe străzi, deși au parte de foarte multe sesizări de genul acesta. Personal, sunt foarte plăcut surprinsă de cât de prompți și profesioniști au fost și le mulțumesc că s-au preocupat în câteva rânduri de starea mea și dacă am nevoie de îngrijiri medicale.
De aici concluzionăm următoarele:
-zero reacție la sesizări, deci pot să ne mânânce haitele oricând
-atenție persoane vârstnice și copii!!! Nu plecați fără ceva cu care să vă apărați în caz de atac.
-atenție cei care ieșiți cu animalele de companie prin cartier. Vă vor ataca fix din cauza acelor animale ale dvoastră. Deci aveți grijă să vă luați ceva cu care să vă protejați.
-În general oricine ar fi bine să aibă un spray/o umbrela/orice cu care să vă asigurați că scăpați teferi.”
Ce spun autoritățile?!
La mesajul femeii din Faleză Nord a răspuns viceprimarul municipiului, Ionuț Rusu. „Notat. Care este zona, mai exact, vă rog? De mâine intră echipele Animal Society și le spun unde să caute. Tocmai că ne pasă Nu o să vă spun povești și o să spun verde în față că problema nu se va rezolva peste noapte, chiar de ai avea o baghetă magică, aceasta persistând de ani și ani de zile, în lipsa unor măsuri concrete. Încă de anul trecut am demarat programele de sterilizări gratuite în paralel cu adăpostirea lor în biobază (în măsura capacității). Plus că anul acesta vom avea un nou adăpost nou – nouț cu o capacitate dublă față de cel actual. Vă stau la dispoziție”, a comentat acesta la postarea femeii.
„Pentru o îngrijire corespunzătoare a animalelor abandonate, conform prevederilor legislației de profil, au fost îmbunătățite condițiile de găzduire, iar capacitatea adăpostului va fi dublată în cursul acestui an. Totodată, în curând se va finaliza procedura de achiziție pentru serviciile veterinare necesare în cazul adăpostului. Capturarea animalelor abandonate pe domeniul public al municipiului Constanța a fost delegată către societatea municipalității, Confort Urban, care a finalizat achiziția autoutilitarelor necesare activității, la finalul anului trecut, continuând cu dotarea lor iar în prezent se află în procedură de avizare la Direcția Sanitar Veterinară. Pentru a avea un serviciu operativ, este nevoie totodată de asigurarea de asistență medicală și la capturare. Din păcate, procedura de achiziție a acestor servicii a fost reluată, deoarece inițial, nu au fost ofertanți. Estimăm ca până la finalul primului trimestru al acestui an, serviciul de capturare și adăpostire a animalelor abandonate să fie complet operațional. În prezent, cu ajutorul partenerului Animal Society desfășurăm o nouă campanie de sterilizare a animalelor de rasă comună în vederea ameliorării problemei semnalată de cetățeni” declarat pentru Observator Constanța, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Alin Vintilă.
Discussion about this post