Construcția ar urma să înceapă la sfârșitul anului, iar costurile se ridică la 15 milioane de euro
Autoritățile promit că noul acvariu va fi de trei ori mai mare decât cel actual, iar cei care-i vor trece pragul vor putea admira specii de pești din toate oceanele și mările lumii, dar și din Amazon. Acvariul va avea aproximativ 2.600 de metri pătrați și se va construi chiar în curtea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.
În noul acvariu vor fi amenajate două bazine de tip tunel în care turiştii vor vedea peşti din toate mările și oceanele lumii. De asemenea vor mai putea fi vizitate și alte patru acvarii mai mici cu pești din Amazon și din Delta Dunării. Cu siguranță atracția noului acvariu va fi bazinul cu pinguini.
Adrian Bîlbă, directorul CMSN:
În primul rând va mai dura până vom avea proiectul și apoi un constructor. Vizitatorii vor vedea bazine mari, vor putea vedea un ecosistem deltaic în comparație cu cel Amazonian, vor fi și pinguini. Vor fi amenajate și zone de relaxare prin invațare, bazine cu pești de talie mică, vor fi lucruri de învățat, elemente de educație și de protejare a mediului.
Conform planurilor, în noul Acvariu vor fi amenajate și spații de joacă pentru copii, dar și un teatru.
Astfel că Delfinariul, alături de Microrezervație și Acvariu ar putea deveni principalele puncte de atracție turistică de pe litoral. Noul acvariu se află în acest moment în stadiul de proiectare, studiu de fezabilitate.
Petre Enciu, vicepreședintele CJ Constanța susține că proiectul este la stadiul de proiectare:
Proiectantul mai are la dispoziție patru luni ca să finalizeze contractul, suntem în faza de obținere de avize. Nu sunt probleme în acest sens. Am avut o întâlnire cu proiectantul; acesta ne-a prezentat prima idee de concept și avem speranțe că acest contract se va îndeplini și vom putea discuta de finanțare și execuție de lucrări.
În ceea ce privește finanțarea, investiția se ridică la suma de 15 milioane de euro, însă până în acest moment nu se știe cu exactitate de unde vor proveni banii. Vicepreședintele CJ Constanța crede că cea mai bună soluția ar fi bani din Programul Operațional Regional 2021-2027, respectiv fonduri europene, dar nu exclude și alte posibilități de finanțare. Dacă lucrurile se vor desfășura conform planului, lucrările la noul acvariu ar putea începe la sfârșitul acestui an, iar în maximum trei ani acesta ar putea fi inaugurat.
Discussion about this post