Se împlinesc patru ani de când celebrăm Ziua mondială a logicii. Sărbătoarea a fost proclamată la 14 ianuarie 2019 de UNESCO și Consiliul Internațional pentru Filosofie și Științe Umaniste pentru a atrage mai multă atenție asupra logicii, știință care a avut parte de mai puțină apreciere decât merită de-a lungul anilor.
Resprezentanții UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) au transmis presei din lumea întreagă un mesaj de conștientizare a importanței logicii în viața tututor:
„Capacitatea de a gândi este una dintre cele mai definitorii trăsături ale omenirii. În diferite culturi, definiția umanității este asociată cu concepte precum conștiința, cunoașterea și rațiunea. Conform tradiției clasice occidentale, ființele umane sunt definite ca raționale sau animale logice. Logica, ca investigație pe principiile raționamentului, a fost studiată de multe civilizații de-a lungul istoriei și, încă de la primele sale formulări, logica a jucat un rol important în dezvoltarea filozofiei și a științelor.
În ciuda relevanței sale incontestabile pentru dezvoltarea cunoștințelor, științelor și tehnologiilor, există puțină conștientizare publică cu privire la importanța logicii. Proclamarea Zilei Mondiale a Logicii de către UNESCO, în asociere cu Consiliul Internațional pentru Filosofie și Științe Umane (CIPSH), intenționează să aducă istoria intelectuală, semnificația conceptuală și implicațiile practice ale logicii în atenția comunităților științifice interdisciplinare și a publicului larg.
O sărbătoare anuală dinamică și globală a Zilei Mondiale a Logicii are ca scop încurajarea cooperării internaționale, promovarea dezvoltării logicii, atât în cercetare, cât și în predare, sprijinirea activităților asociațiilor, universităților și a altor instituții implicate în logică și îmbunătățirea înțelegerii publice a logicii și a acesteia. implicații pentru știință, tehnologie și inovație. În plus, celebrarea Zilei Mondiale a Logicii poate contribui și la promovarea unei culturi a păcii, a dialogului și a înțelegerii reciproce, bazată pe avansarea educației și a științei.„
Audrey Azoulay, directorul general UNESCO, a subliniat prezența logicii în toate aspectele vieții noastre:
„Logica este mereu prezentă: când folosești un software de inteligență artificială, când pornești calculatorul, când dezvolți un argument. Logica este contemporan universală. Cu toate acestea, în ciuda faptului că suntem înconjurați de logică, rămânem destul de puțin conștienți de omniprezența acesteia. Adesea, aplicăm logica fără să știm că facem acest lucru. Astfel, pentru a atrage atenția asupra importanței logicii în dezvoltarea cunoașterii, UNESCO a proclamat 14 ianuarie Ziua mondială a logicii.”
Directorul UNESCO a mai vorbit și despre motivul pentru care a fost aleasă ziua de 14 ianuarie:
„Această dată a fost aleasă în onoarea a doi mari logicieni ai secolului al XX-lea: Kurt Gödel și Alfred Tarski. Gödel, care a murit la 14 ianuarie 1978, a stabilit teorema incompletitudinii, care a transformat studiul logicii în secolul al XX-lea. Tarski, născut la 14 ianuarie 1901, a dezvoltat teorii care au interacționat cu cele ale lui Gödel.”
Sărbătorirea internațională a logicii își propune încurajarea cooperării și promovării logicii în cercetare și învățământ, sprijinind activitatea asociațiilor, universităților și altor instituții implicate în studiul logicii și popularizarea la nivel public a logicii și a implicațiilor sale pentru știință, tehnologie și inovație.
Discussion about this post