Bubble tea, ceaiul din Taiwan care creează dependență, s-a răspândit în întreaga lume, din Japonia și Malaezia, până în Statele Unite, Australia și Europa.
Ce este Bubble Tea?
Deliciul cu origini asiatice a ajuns prin toată lumea datorită aspectului său inedit. Numele vine de la perlele de tapioca uriașe (un amidon obținut din rădăcinile plantei casava), care se folosesc la prepararea acestei băuturi. Perlele au de obicei culoare neagră sau alb translucid, dar există și perle colorate. În urma fierberii, capătă o textură gumoasă, elastică și devin strălucitoare.
Servită cu un pai supradimensionat, această băutură dulce și răcoritoare cu gheață poate fi preparată cu orice ceai. Singura condiție este ca jumătatea inferioară a paharului să fie plină de perle gelatinoase, sau bule. Majoritatea magazinelor comercializează ceai verde sau negru cu lapte și îndulcitor adăugat; cei care nu sunt pasionați de ceai pot opta pentru cafea, în timp ce persoanele care au intoleranță la lactoză pot încerca o variantă fără lapte.
Cum a apărut ceaiul cu perle tapioca?
Deoarece consumul de ceai este o practică foarte răspândită în Asia de Est, ceaiul cu lapte era deja o băutură populară în Taiwan. Potrivit South China Morning Post, Bubble Tea a luat naștere în anii ’80 în orașul Taichung. Mai multe companii de ceai își revendică creatorul, astfel că nu este clar care este adevăratul fondator al popularei băuturi, dar Liu Hanchie de la Chun Shui Tang Teahouse din Taichung susține că, la începutul anilor optzeci, a făcut un mic experiment: a adăugat peste ceaiul cu lapte fructe, sirop, igname confiate și perle de tapioca.
Un deceniu mai târziu, această băutură gustoasă care creează dependență a ajuns în majoritatea zonelor din Asia de Est și de Sud-Est. Magazinele de Boba sau Bubble Tea au apărut în fiecare mall și la fiecare colț de stradă. De atunci, s-a răspândit pe tot globul, inclusiv în SUA, Australia, Europa și Africa de Sud.
De ce consumul de Bubble Tea a luat o asemenea amploare?
Popularitatea Boba a mai scăzut în anii ’90, iar apoi a băutura delicioasă a revenit în forță , când în orașele din Asia s-au deschis Chatime, Koi, Tiger Sugar, The Alley și Xin Fu Tang, care comercializau ceaiuri de bună calitate. . Iubitorii de Bubble Tea erau gata să facă orice pentru băutura lor preferată – chiar să stea la coadă mai mult de 30 de minute pentru o porție. În 2018 Kung Fu Tea a lansat National Bubble Tea Day (Ziua națională a ceaiului cu bule), oficializată la 30 aprilie, în Taiwan
Nu este clar de ce obsesia pentru această băutură a prins rădăcini, în timp ce alte băuturi celebre au dispărut în uitare. Bubble Tea a devenit un element de bază în numeroasele piețe de noapte din Taiwan, unde toată lumea servește o variantă de ceai cu bule, fie că este o băutură cu fructe sau ceai cu lapte. Poate că este o combinație ideală de băutură și gustare pe care asiaticii o consumă din mers, sau poate că miile de reinventări ale băuturii originale sunt cele care îi mențin pe oameni dependenți. Poate că este vorba de combinația perfectă dintre textura crocantă și captivantă a bilelor de tapioca și cremozitatea ceaiului cu lapte, de care oamenii nu se mai satură, a mai transmis South China Morning Post.
Găsim ceai cu bule și în România?
Așa cum știm, românii sunt foarte deschiși și receptivi la tot ce este popular în lume, așa că băutura mult iubită Boba a devenit celebră și în România. Ceaiul cu perle tapioca poate fi găsit în cafenele sau spații dedicate exclusiv comercializării de Bubble Tea atât în capitală, cât și în orașe mari ca Iași, Cluj sau Constanța.
Discussion about this post