Potrivit unui studiu, aproape un sfert dintre copii susțin că s-au aflat în situaţia de a li se fi spart contul de pe reţelele de socializare, e-mail sau joc online. Cercetarea legată de siguranţa copiilor în mediul online a fost efectuată de specialiştii Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Poliţiei Române.
Rezultatele arată că mai mult de jumătate (54%) dintre copiii intervievaţi îşi petrec timpul cu jocuri online împreună cu alte persoane, în timp ce 46% se joacă şi singuri.
Băieţii sunt mult mai interesaţi de jocurile online, decât fetele, când vine vorba de jocul cu mai multe persoane (67% faţă de 42%). Și când se joacă singuri, interesul băieților pentru jocuri este considerabil mai mare decât al fetelor (58% faţă de 39%).
Inspectoratul General al Poliției Române a explicat că dintre copiii chestionaţi, 24% au afirmat că, de când utilizează internetul, s-au aflat în situaţia de a li se fi spart contul de pe reţelele de socializare, e-mail sau joc online. Băieţii cu vârste mai mari de 14 ani şi cei din mediul urban au fost în mai mare măsură victime ale spargerilor de conturi, comparativ cu celelalte categorii de respondenţi.
Cercetarea mai arată că 89,4% dintre respondenţi au considerat că sunt suficient de bine informaţi în legătură cu riscurile de pe Internet, aproximativ acelaşi grad de încredere fiind resimţit atât în mediul urban, cât şi în mediul rural.
Cu toate acestea, reprezentanții Poliției Române susțin că vârsta prea mică şi naivitatea asociată acesteia, lipsa supravegherii din partea părinţilor, cunoştinţele scăzute în ceea ce priveşte utilizarea Internetului şi riscurile aferente, atât ale minorilor, cât şi ale părinţilor, care nu ştiu ce să urmărească şi cum să îşi supravegheze copiii, sunt factorii care favorizează victimizarea minorilor în sfera infracţiunilor din mediul online.
Inspectoratul General al Poliției Române , prin specialiştii în prevenirea criminalităţii, desfăşoară, la nivel naţional, o campanie de prevenire a victimizării minorilor în mediul online.
Sursa: Agerpres
Discussion about this post