Cu toții știați până acum că leguminoasele sunt foarte importante pentru organism. Pe lângă faptul că au beneficii incredibile asupra sănătății, ele contribuie totodată și la dezvoltarea de sisteme alimentare durabile şi la o lume fără foame. Pentru a marca importanța lor, Organizația Națiunilor Unite a creat Ziua mondială a leguminoaselor.
În 2019, Adunarea Generală ONU a proclamat 10 februarie drept Ziua Mondială a leguminoaselor. Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură, leguminoasele sunt esenţiale în abordarea provocărilor sărăciei, securităţii alimentare, sănătăţii umane şi nutriţiei, sănătăţii solului şi mediului.
În bucătăriile din toată lumea sunt incluse feluri de mâncare bazate pe leguminoase – linte, fasole, năut. E important să știm că leguminoasele nu includ și culturile care sunt recoltate verzi (mazăre verde sau fasole verde), care sunt clasificate drept culturi vegetale. De asemenea, sunt excluse acele culturi utilizate în principal pentru extracţia de ulei (soia şi alunele) şi culturile leguminoase care sunt utilizate exclusiv în scop de însămânţare (seminţe de trifoi şi lucernă).
În plus, potrivit Agerpres, specialiştii amintesc şi de beneficiile pentru mediu aduse de aceste culturi rezultă din proprietăţile de fixare în sol a azotului din leguminoase, fapt care îmbunătăţeşte fertilitatea solului şi duce la creşterea şi extinderea productivităţii terenurilor agricole. Prin utilizarea leguminoaselor, fermierii pot promova, de asemenea, biodiversitatea agricolă şi biodiversitatea solului, evitând în acelaşi timp dăunătorii şi bolile la plante.
Discussion about this post