O lună mai lipsea până când „nea Ceapă”, mult îndrăgitul veteran de război, locuitor al comunei Cumpăna, trebuia să împlinească venerabila vârstă de 105 ani. Din nefericire, bătrânul s-a stins din viață în noaptea de 9 spre 10 februarie.
„Cumpăna a pierdut un bunic, un om curajos, un exemplu pentru tânăra generație, un luptător! Inima celui mai longeviv locuitor al comunei noastre, Ioan Ceapă, a încetat să mai bată, la aproape 105 ani. Nea Ceapă, așa cum îl cunoșteam cu toții, a trăit o viață plină, bazată pe principii morale și credință, a muncit din greu pentru a-și câștiga traiul și niciodată nu i-a fost rușine că este fiu al satului, a cunoscut ororile războilului și încă din primele clipe de viață a fost orfan de război. Bucuria lui au fost cei patru copii, pe care i-a crescut cu iubire și dragoste de pământ, de acasă, de familie, de Dumnezeu. Pentru fiecare dintre noi, nea Ceapă a fost un model și un erou, de care ne vom aminti cu drag, mereu. Pe 30 martie, nea Ceapă ar fi împlinit 105 ani! Va fi sărbătorit cu siguranță de îngeri, acolo Sus!Dumnezeu să-l odihnească!”,
este mesajul transmis de Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, pe pagina de Facebook.
Ion Ceapă s-a născut la 30 martie 1917 și a fost orfan de război. Tatăl său a murit cu câteva luni înainte să se nască, în bătălia de la Turtucaia din Primul Război Mondial. A plecat pe front în 1942, când nu mai avea nici mamă.
A copilărit la Periş, un sătuc din sudul Dobrogei, aproape de graniţa cu Bulgaria. A fost luat la Regimentul 9 Călăraşi, iar la 19 ianuarie 1943, nişte schije de pe liniile ruseşti i-au distrus complet ochiul stâng. Trei luni mai târziu a fost lăsat la vatră, ca invalid de război şi a primit medialia „Serviciul credincios“ cu spade, clasa I.
S-a însurat la 40 ani, când s-a întors din război. S-a stabilit la Cumpăna, unde a trăit până la ultima suflare.
Discussion about this post