Zi de sărbătoare pentru iubitorii de artă! Astăzi se împlinesc 146 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Personalitatea marelui sculptor român este omagiată, la nivel naţional, începând din 2015, în fiecare an, la 19 februarie, data aniversării sale.
Personalitate marcantă în arta secolului XX şi unul dintre cei mai mari sculptori perioadei, Brâncuşi face parte dintre artiştii care au modificat gândirea plastică. A avut o contribuţie esenţială în transformarea sculpturii tradiţionale în sculptură modernă. Este artistul care a asimilat în opera sa ”toată istoria sculpturii pe care a dominat-o şi a depăşit-o”, după cum remarca criticul de artă Mircea Deac, în volumul „Constantin Brâncuşi”.
Născut la 19 februarie 1876, la Hobiţa, judeţul Gorj, Constantin Brâncuşi a urmat Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova (1894-1898), Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1902, apoi a plecat spre Paris, unde a luat concursul de admitere la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts şi a lucrat în atelierul lui Antonin Mercié. A fost angajat de Rodin ca practician, dar nu a rămas aici mult timp, convins fiind că ”La umbra marilor copaci nu creşte nimic” (”Rien ne pousse a l’ombre des grands arbres”), transmite Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare Constantin Brâncuși. Şi-a închiriat un spaţiu pe strada Montparnasse, unde şi-a amenajat propriul atelier.
Pentru a marca importanța sculptorului român în viețile românilor și a întregii lumi, regizorul Cornel Mihalache i-a adus ieri lui Constantin Brâncuși un omagiu, prin lansarea unui film documentar despre activitatea marelui artist.
Constantin Brâncuşi a lăsat în urmă o operă impresionantă, de o mare complexitate tematică, lucrările sale numărându-se, în prezent, printre marile creaţii artistice ale lumii.
Potrivit Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare Constantin Brâncuși, manifestările au început încă de ieri, când s-a lansat expoziția de grup „Amprente vizuale” a membrilor Filialei Târgu Jiu a UAP din România. Evenimentul curatoriat de Vasile Fuiorea şi prezentat de criticul de artă Pavel Şuşară a avut loc în Parcul Central, la Galeria de Artă deschisă în incinta Casei Grădinarului. Tot aici au fost lansate revistele „Brâncuşi” și „Confesiuni”, apărute sub egida Editurii Brâncuși.
Ziua de sâmbătă, 19 februarie, decretată Ziua Naţională Brâncuşi, va începe, de la ora 11.00, în Parcul Central, cu expoziția de desene „Întâlnire cu Brâncuși”, organizată de Asociația Culturală „Tătărescu” şi Asociația Cultural-Istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, iar de la ora 14,30, în cadrul Galeriilor Municipale de Artă, va fi vernisată expoziția „Object memory” a artistului plastic Mihai Trifan, al cărei curator este conf. univ. dr. Vasile Fuiorea, preşedintele Filialei Târgu Jiu a UAP din România. Comentariul critic al expoziție îi va aparţine criticului și istoricului de artă Pavel Şuşară care, tot în după-amiaza zilei de sâmbătă, de la ora 16.00, va susţine la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” conferința cu tema „Paradoxurile brâncuşiologiei”. La finalul conferinței, Pavel Șușară își va lansa volumul de poeme „Viziunile şarpelui Alcazar”, grafica şi ilustraţia volumului fiind realizate de pictorul Mircea Bochiş.
Tot în sala Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, de la ora 17.30, se va desfăşura conferința cu tema „Două ipostaze ale arhitecturii memoriale postbrâncuşiene: Peter Iacobi şi Ioan Bolborea” susţinută de drd. Dalina Bădescu, iar de la ora 18.00, în parteneriat cu Asociaţia pentru Democraţie, Educaţie, Respect (ADER), Georgiana Brandt îşi va lansa cartea „Pictura materistă. Istoric şi Pictura materistă. Dezvoltări, Deschideri. Odată cu lansarea cărţii sale, Georgiana Brandt va vernisa şi expoziţia personală, intitulată Flash Art: B4B. Programul zilei de sâmbătă se va încheia cu un recital extraordinar, Brâncuşi & Sati, susținut de pianistul Florin Berculescu.
Discussion about this post