Internauții sunt invitați să participe la diverse proiecte FALSE prin care le sunt promise oportunități și câștiguri „rapide” și totuși imaginare.
Potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a Directoratului Național de Securitate Cibernetică, atunci când vine vorba despre internet, există pericole la tot pasul.
Recent, infractorii cibernetici au început să dezvolte proiecte false prin care se promovează pe rețelele sociale „oportunitățile de investiții ce promit câștiguri rapide”.
Potrivit DNSC, procesul este astfel:
„Pentru a convinge potențialele victime de veridicitatea informațiilor, atacatorii se folosesc de imaginea unor branduri cu reputație (ING Romania, News.ro) sau a unor persoane publice cunoscute (Mircea Bravo, Marcel Pavel sau Ștefan Mandachi)”
Imaginile folosite nu sunt reale, ci sunt editate din mai multe elemente și fotografii, încât să pară cât mai „reale”.
În acest mod, înainte de a acorda un minumum de atenție unei pagini de social media, utilizatorul trebuie să verifice pagina de social media care publică astfel de mesaje (data lansării, număr de urmăritori, corectitudinea textului publicat) sau domeniul link-ului pe care urmează să îl acceseze.
De asemenea, DNSC îi sfătuiește pe utilizatori să evite accesarea de link-uri din surse necunoscute sau dubioase, să verifice dacă proiectele respective sunt pe paginile oficiale ale companiei și, în special, să evite furnizarea de date personale, date financiare sau de autentificare, dacă acestea sunt cerute explicit online, mai ales dacă dacă este în scopul unui „câștig rapid”.
Nu în ultimul rând, pentru a diminua aceste riscuri și pentru a descuraja practicile ilegale, utilizatorii internetului sunt rugați să raporteze astfel de pagini care propagă concursuri, promoții false sau oportunități ireale de câștig către rețeaua socială în spațiul căreia s-a publicat acel post. În acest mod, paginile respective vor fi șterse.
Pentru persoanele care și-au oferit deja datele financiare, se recomandă luarea imediată a legăturii cu banca pentru blocarea cardului și monitorizarea tranzacțiilor din cont. Pentru pagubele materiale, va trebui să depuneți o plângere la Poliția Română și anunțați Directoratul la numărul de telefon 1911.
Discussion about this post