Toată lumea îi știe. Toată lumea i-a tot văzut în ultima vreme dând declarații, semnând acte, participând la negocieri sau amenințând. Și toți îi vedem acum în fruntea a două tabere adverse. Ce au în comun cei doi? În primul rând Ucraina, pe care unul o are, celălalt o vrea.
Dincolo de tensiunea care mocnește în ultima vreme între țările pe care le conduc și care ține o lume întreagă cu sufletul la gură, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski au chiar mai multe în comun. Iar când vine vorba despre personalitate, profilingul este o armă în a citi oamenii. Așadar, avem doi șefi de stat – unul de 69 de ani, unul de 44 de ani. Ce mai aflăm despre ei?
„Amândoi sunt oameni practici, ancorați în aici și acum și cu doze foarte mici de idealism. Aspectele practice, palpabile și cu efecte imediate îi interesează pe ambii lideri – etajul median al feței mai bine definit și forma sprâncenelor sugerează acest aspect”, explică Alexandru Bocunescu, profiler și analist comportamental.
Și Putin, și Zelenski au terminat Dreptul. După absolvire, Putin a fost cooptat de KGB, pentru care a lucrat timp de 16 ani. Iar cariera în domeniu își spune, se pare, cuvântul în cazul președintelui rus, aflat la al patrulea mandat.
„Putin tinde să câștige la capitolul analiză mentală și evaluarea situației printr-o abilitate foarte mare de a întoarce o problemă pe toate părțile. Aceste abilități sunt vizibile la nivelul frunților celor doi. Tot la acest nivel se observă și creativitatea când vine vorba de rezolvarea problemelor. Amândoi pot surprinde prin soluții inedite și nu ar fi de mirare să aibă comportamente neașteptate. Putin este mai rezervat în acțiune decât Zelenski, deși este capabil de reacții fulgerătoare”, spune Alexandru Bocunescu.
Volodimir Zelenski are experiență la capitolul… inovație. A fost comediant, scenarist, producător de filme și chiar prezentator TV.
În 2015, el a devenit steaua seriei de televiziune satirică „Slujitorul poporului”, unde a jucat rolul unui profesor de istorie care și-a asumat funcția de președinte al Ucrainei. Patru ani mai târziu, chiar devenea președintele țării.
„Zelenski are o mentalitate orientată către obiectiv și este mai lent în reacții. Ambii au însă capacitatea de a vedea și înțelege repede imaginea de ansamblu. Zona de la rădăcina nasului și dintre sprâncene scoate în evidență aceste aspecte (zona osului nazal, a mușchilor corugatori și procerus)”, mai spune Alexandru Bocunescu.
„Comparând nivelul de introvertire dintre cei doi (luând în calcul poziția ochilor față de planul feței), Zelenski este mai comunicativ, mai deschis și mai ușor de abordat decât Putin. Tot în această zonă a feței observăm și că Zelenski este mai reactiv în situațiile stresante sau emoționale, iar acest aspect poate fi exploatat de un eventual rival”, adaugă Alexandru Bocunescu.
Iar în acest punct al mandatelor lor de președinți nu le lipsesc deloc provocările.
„Putin răspunde cu plăcere provocărilor. De fapt, dacă ai dori ca Putin să facă ceva ar fi suficient să-l provoci (se observă asta în zona cartilagiilor nazale). Putin are un nivel mult mai mare de hotărâre decât Zelenski. Asta înseamnă că atunci când președintele Rusiei își pune în minte să facă ceva sunt foarte puține situațiile în care renunță (drept dovadă mușchii mentalis din zona bărbiei). Cert este că amândoi președinții sunt încăpățânați, asta însemnând că, odată ce și-au format o opinie ori au luat o decizie, foarte, foarte greu își vor schimba punctul de vedere”, mai afirmă Alexandru Bocunescu.
Rămâne așadar de văzut cum se va desfășura acțiunea cu cei doi în prim plan.
Discussion about this post