Cercetare comparativă desfășurată în Statele Unite ale Americii și România cu scopul de a măsura opiniile populației cu privire la susținerea implicării celor două state și a forțelor lor militare în sprijinirea altor state NATO în ipoteza în care acestea ar fi atacate!
Rezultatele sondajului din Statele Unite ale Americii arată că 57% dintre respondenți sunt de părere că, în calitate de stat membru NATO, SUA ar trebui să se implice în apărarea altui stat membru NATO dacă acesta este atacat, 15% sunt de părere că SUA nu ar trebui să se implice, iar 28% din totalul eșantionului sunt nehotărâți.
Întrebați dacă sunt de acord sau împotriva trimiterii de trupe americane în țări aliate NATO precum România sau Polonia pentru ajuta la descurajarea amenințările recente ale Rusiei, 57% dintre respondenți se declară de acord, 27% sunt împotrivă și 16% sunt nehotărâți.
Potrivit rezultatelor sondajului din România, 70% dintre români sunt de părere că, în calitate de stat membru NATO, România ar trebui să se implice în apărarea altui stat membru NATO dacă acesta este atacat. 25% sunt de părere că România nu ar trebui să se implice, iar 5% din totalul eșantionului nu știu sau nu răspund.
Întrebați dacă sunt de acord sau împotriva trimiterii militarilor români în țări aliate NATO pentru a ajuta la descurajarea amenințărilor recente ale Rusiei, 60% dintre respondenți se declară de acord, 36% sunt împotrivă și 3,9% nu știu sau nu răspund.
Remus Ștefureac, președinte STRATEGIC Thinking Group / Grupul de Gândire Strategică apreciază că datele comparative indică un puternic sprijin al americanilor și românilor pentru implicarea propriilor țări în apărarea altui stat membru NATO în cazul în care acesta ar fi atacat.
Cele două sondaje de opinie au fost realizate de The Bullfinch Group în Statele Unite ale Americii, respectiv de INSCOP Research în România, la inițiativa Strategig Thinking Group- Grupul de Gândire Strategică. Datele au fost culese prin interviuri telefonice în perioada 19-23 februarie 2022, în Statele Unite și în perioada 21-25 februarie 2022, în România.
Discussion about this post