Cu trei decenii în urmă, în 2 martie, Rusia iniția o operațiune militară specială în Republica Moldova, după un scenariu asemnănător celui de acum aproape o săptămână din Ucraina – acorda sprijin separatiștilor. Au fost patru luni de ostilități, încheiate cu o convenție, dar există în continuare un „conflict înghețat”. Pentru a arăta că nu i-au uitat pe cei care și-au pierdut viața acum 30 de ani, moldovenii marchează astăzi Ziua Memoriei.
Conflictul de pe Nistru mocnea încă din 1990, după trecerea la alfabetul latin și refuzul Chișinăului de a oficializa limba rusă. Apoi, după ce Moldova a primit statutul de membru al ONU, în 2 martie 1992, președintele moldovean de atunci, Mircea Snegur, a autorizat o intervenție militară împotriva forțelor separatiste care atacaseră anterior și continuau să atace posturi ale poliției loiale Chișinăului de pe malul estic al Nistrului. Rebelii, ajutați de trupele rusești – Armata a 14-a care staționa în regiune – și-au consolidat controlul peste cea mai mare parte din zona disputată.
La 21 iulie 1992, Republica Moldova și Federația Rusă au semnat o Convenție cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din zona nistreană. Însă, chiar și după încetarea focului, Rusia a continuat să ofere sprijin militar regimului separatist de la Tiraspol, iar trupele rusești sunt prezente în continuare pe teritoriul moldovenesc. Mai mult, la Cobasna, localitate aflată sub jurisdicția Tiraspolului, se află cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est, iar în zonă accesul este strict interzis.
În conflictul din Transnistria au fost implicați aproximativ 28.000 de combatanţi, militari şi rezervişti ai Armatei Naţionale, angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chişinău, sute de voluntari şi civili. Aproximativ 400 de oameni și-au pierdut viața, iar aproape 1.200 au fost răniţi. Mulți, inclusiv civili, au fost dați dispăruți.
Acum, Republica Moldova este din nou în stare de urgență, din cauza conflicului dintre Rusia și Ucraina.
Discussion about this post