Creștinii ortocoși sărbătoresc pe 9 martie Sfinții 40 de Mucenici. Cu acest prilej, românii urmează o serie de obiceiuri și tradiții populare, precum aprinderea de focuri în curți, în fața caselor sau pe câmp pentru a proteja casele de spirite rele.
O scurtă istorie spune că cei 40 de Sfinți Mucenici au trăit în orașul Sevastia din Armenia, pe vremea împăratului Liciniu. Când s-a aflat că aceștia sunt creștini, au fost acuzați că nu se supun împaratului și au fost condamnați la moarte, aruncați în lacul înghețat din Sevastia chiar în seara zilei de 8 martie. În dimineața zilei de 9 martie au fost scoși în viață din lac, apoi li s-au distrus fluierele picioarelor, au murit, iar mai apoi au fost arși într-un cuptor, cenușa lor fiind aruncată în apă.
Conform tradiției, gospodinele pregătesc colaci sub forma cifrei opt, copți cu miere și nucă și mucenici ferți în apă cu zahăr, în care se adaugă după gust scorțișoară, lămâie și nucă.
Un alt obicei, de a bea 40 sau 44 de pahare de vin, reprezintă numărul Sfinților Mucenici. În antichitate, oamenii considerau că vinul se transformă, de-a lungul anului, în sânge și putere de muncă. Cei care nu pot să bea 40 de pahare, trebuie să guste sau măcar să fie stropit cu vin. Tradiția populară mai spune că dacă bărbații consumă 44 de pahare vor fi feriți de boli și vor avea noroc în anul care urmează.
O altă tradiție din popor spune că, dacă vrei să ai spor la bani, în timp ce beau cele 44 de pahare de vin, bărbații mănâncă câte o lingură de semințe de floarea soarelui sau de dovleac după fiecare pahar.
Discussion about this post