Ce înseamnă de fapt dacă te pricepi jocurile de cuvinte? Să fii bun la Wordle sau Scrabble, ce înseamnă? Ești mai deștept decât o persoană obișnuită?
„Nu”, a spus cercetătorul de memorie și învățare Aaron Seitz.
Mulți oameni cărora le place să se joace Wordle, Scrabble, cuvinte încrucișate sau alte tipuri de puzzle-uri simt acea „nevoie de cunoaștere”, a subliniat Penny Pexman, profesor de psihologie la Universitatea din Calgary.
„Jucătorii de Scrabble recunosc cuvintele mai repede, în special în orientare verticală, dar nu am constatat că aceste avantaje s-au transferat la sarcini care nu sunt legate de Scrabble”, a spus Pexman.
Același lucru este valabil și pentru șah. Dacă piesele de șah nu se află în pozițiile lor legale sau dacă alte informații sunt prezentate pe o tablă de șah, capacitatea unui jucător de a scana vizual și de a înțelege tabla nu mai este atât de bună.
Psihologul cognitiv Jonathan King susține că este puțin probabil ca faptul că te pricepi la un joc de cuvinte, să-ți facă creierul „foarte bun la orice altceva”.
Și dacă joci Wordle în speranța că îți va împiedica creierul să îmbătrânească, cercetările de până acum nu arată nicio protecție semnificativă pe scară largă față de majoritatea jocurilor de antrenament cerebral, a adăugat King. Sfatul experților este să nu ne plafonăm într-o singură activitate: „Alegeți o activitate cerebrală care să reprezinte o provocare, apoi, când începeți să vă simți cu adevărat buni la asta, alegeți o altă activitate care să vă ofere o nouă provocare. Și astfel, prin rotirea acestor diferite tipuri de provocări, obțineți varietatea care vă va exercita creierul în diferite moduri”.
Sursa: CNN Health
Discussion about this post