Pentru a descrie fenomenul părăsirii masive a locurilor de muncă din timpul pandemiei, Anthony Klotz, psiholog în domeniul organizațional și profesor la Texas A&M University, a inventat anul trecut o expresie care s-a impus- „The Great Resignation” (Marea demisie). În Statele Unite ale Americii fenomenul a luat o amploare deosebită, dar este prezent în multe alte țări. Se pare că angajații încep să regândească motivația muncii, locul și modul de lucru.
Pentru anul 2022, Klotz face câteva predicții privind munca, potrivit unui articol publicat pe site-ul CNBC. Astfel, psihologul consideră că în cursul acestui an, fenomenul căruia i-a dat numele va mai încetini. Nu se întrevede un nou val masiv de demisii deoarece companiile au fost forțate să ofere condiții mai bune angajaților.
Munca flexibilă va deveni ceva obișnuit. Oamenii au ajuns să aprecieze în mod deosebit libertatea de a munci de oriunde, iar companiile se vor adapta pentru a-și putea păstra angajații. Klotz este de părere că schimbările vor aduce pentru salariați un echilibru mai bun între viața personală și cea profesională.
Pe de alta parte, pentru locurile de muncă la distanță competiția va fi mai mare. Pentru unele job-uri de acest fel, companiile vor putea apela chiar și la cetățeni ai altor țări, ceea ce ar însemna o creștere serioasă competiției.
Discussion about this post