Drama orfanilor ucraineni a stârnit un val de emoție și empatie și mulți români s-au interesat cum pot lua acasă un copil rămas fără părinți și gonit din țara lui de război. Însă, „legal, nu există nicio posibilitate pentru ca românii care doresc să poată deveni părinții copiilor ucraineni instituționalizați”, a transmis Ministrul Familei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea.
„Copiii neînsoțiți sau proveniți din centrele de plasament din Ucraina care au ajuns pe teritoriul României sunt cetățeni ucraineni, iar situația lor, din punct de vedere juridic, este clarificată doar de către autoritățile din țara vecină, în conformitate cu legislația internă proprie. Prin urmare, orice demers privind o posibilă adopție a unui copil poate fi inițiat exclusiv de către autoritățile ucrainene, statul român neavând nicio competență în acest sens”, a mai precizat Gabriela Firea.
De la începutul crizei umanitare, în România au intrat pe la punctele de trecere a frontierei 460 de copii proveniți din centrele de plasament din Ucraina, dintre care, în prezent, mai sunt în sistemul de protecție specială din țara noastră 168 fete și băieți, în centre din București, Prahova, Brașov, Constanța, Iași, Suceava, Tulcea, Sibiu, Maramureș sau Timiș.
„Obligația noastră ca stat este aceea de a le asigura copiilor ucraineni o protecție temporară, pe perioadă determinată, respectiv până la momentul în care este posibilă reîntoarcerea în siguranță în țara lor, cu respectarea corespunzătoare a drepturilor omului și a libertăților fundamentale”, a mai precizat Gabriela Firea.
Totodată, ministrul Familiei a punctat că pot fi adoptați copiii români. În acest moment, în sistemul de protecție specială sunt adoptabili aproximativ 5.800 de copii.
Discussion about this post