Principesa Margareta, care este și președintele Crucii Roșii, s-a aflat în această dimineață în Vama Isaccea, unde ajung zilnic cel puțin 2000 de refugiați din Ucraina. Însoțită de Principele Radu, Majestatea Sa s-a întâlnit cu voluntarii Crucii Roșii, cei ai Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați și cu autoritățile locale din Isaccea.
„Sunt foarte mândră de ce fac românii…și-au deschis brațele și mâinile și este un lucru frumos și necesar și o să dureze în timp, asta este o problemă grea. Acum este o criză acută, dar o să dureze”,
a declarat Majestatea Sa Margareta.
Principesa a mai adăugat că românii au făcut gesturi incredibile, chiar și cei fără posibilități, și că scopul vizitei este de a susține astfel de demersuri.
„Sunt foarte impresionată de ce am văzut și de Crucea Roșie, care am văzut că lucrează zi și noapte. Și nu numai ei, ci și voluntarii, suntem o familie. Chiar și ei, care vin spre noi (ucrainenii) sunt familie, deci este normal să-i protejăm, să-i ajutăm”,
a mai spus Majestatea Sa Margareta.
De asemenea, șeful ISU Tulcea, col. Daniel Petrov, a prezentat modul în care baza de operații este organizată și le-a vorbit Majestății Sale Margareta și Alteței Sale Regale Principele Consort al României Radu despre fluxul de tranzit al persoanelor ce intră pe teritoriul național.
„Avantajul acestei tabere mobile este faptul că cetățenii ucraineni pot intra în România cu ajutorul unui bac. Acest bac trece la un interval de timp, între două și trei ore, fapt ce ne ajută pe noi să gestionăm această masă de cetățeni cât eficient posibil”,
a declarat col. Daniel Petrov, inspector-șef ISU Tulcea.
În timpul vizitei, a fost prezent și Dan Munteanu, prefectul județului Tulcea, care a discutat cu principesa Margareta despre modul de organizare, felul cum se fac donațiile, cum se primesc acestea și cum sunt distribuite mai departe.
De la începutul războiului din Ucraina, Isaccea, oraș de graniță cu aproximativ 5.000 de locuitori s-a transformat într-un adevărat hub umanitar. Zi și noapte oamenii din Isaccea îi așteaptă pe refugiații care vin cu bacul și le oferă mâncare caldă, apă și pături. Alături de ei, sute de voluntari au instalat corturi, oferă pături, haine groase, produse de igienă, dar și hrană pentru animalele de companie ale celor care au fugit din calea bombelor.
Discussion about this post