Ucraina a respins astăzi un ultimatum de predare a orașului Mariupol, care este asediat, a declarat vicepremierul său pentru presa locală, cerând Moscovei să permită în schimb ieșirea în siguranță a sute de mii de locuitor, informează The Moscow Times.
„Nu putem vorbi despre predarea armelor”, a declarat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk pentru Ukrainska Pravda cu câteva ore înainte de termenul limită impus de Rusia.
„Am informat deja partea rusă în legătură cu acest lucru”, a spus Vereshchuk, cerând Moscovei să deschidă, în schimb, coridoare umanitare pentru a permite plecarea celor aproximativ 350.000 de persoane încă blocate în oraș.
Ministerul rus al Apărării declarase anterior că Ucraina are termen până la ora 5 dimineața, pe 21 martie, pentru a răspunde la propunerile rusești, avertizând că pe cei care nu se predau îi așteaptă mai mult decât o „curte marțială”.
„Facem apel la unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei, la batalioanele de apărare teritorială, la mercenarii străini să înceteze ostilitățile, să depună armele”, a declarat șeful Centrului de control al apărării naționale ruse, Mihail Mizintsev.
Orașul portuar Mariupol, situat în sudul țării, este o țintă principală în războiul lui Vladimir Putin în Ucraina – asigurând o punte terestră între forțele rusești din Crimeea, la sud-vest, și teritoriul controlat de Rusia la nord și est.
Orașul a fost supus unui bombardament intens din partea forțelor rusești din jur de la începutul invaziei din 24 februarie.
Un diplomat grec care a rămas în Mariupol în timpul bombardamentelor a declarat că distrugerile de acolo se vor număra printre cele mai devastatoare asalturi de război din istorie.
„Mariupol va fi inclus pe o listă de orașe din lume care au fost complet distruse de război, precum Guernica, Stalingrad, Groznîi, Alep”, a declarat Manolis Androulakis pentru Moscow Times, după ce s-a întors cu avionul la Atena.
ONU a descris situația umanitară din oraș ca fiind „extrem de gravă”, „locuitorii se confruntă cu o lipsă critică și potențial fatală de alimente, apă și medicamente”.
Discussion about this post