Guvernul ucrainean lucrează la un plan privind reluarea exportului de cereale în alte ţări pentru a preveni o eventuală criză alimentară la nivel mondial, a declarat ministrul ucrainean pentru politica agrară şi alimentaţie, Roman Leşcenko, informează publicaţia ucraineană Delo, citată de Agerpres.
Până acum, exporturile de cereale din Ucraina se făceau în proporţie de 80% prin porturile sale de la Marea Neagră. Acum însă sunt complet blocate de forţele ruse, de aceea guvernul ucrainean caută variante pentru a relua exportul de cereale.
În prezent, guvernul de la Kiev dezvoltă un plan ce prevede reluarea exportului de cereale pe calea ferată prin graniţa de vest a ţării.
„Examinăm cu statele vecine din partea de vest a ţării „reducerea la zero” a cotelor, restricţiilor în vederea livrării de cereale prin Republica Moldova şi România”, a explicat Leşcenko, indicând că din România cerealele vor fi livrate prin porturile de la Marea Neagră, având în vedere că ele nu se află în zona controlată de ruşi.
Așadar, Constanța devine un punct important pe această hartă a transporturilor.
„Având în vedere că porturile ucrainene sunt blocate de bombardamentele invaziei Rusiei, județul nostru devine o rută importantă, dacă nu esențială, pentru circulația de mărfuri. (…) Să sperăm că infrastructura feroviară a României va permite rapiditatea transportului de mărfuri, astfel încât să nu se creeze blocaje în Portul Constanța”, a punctat astăzi și deputatul Bogdan Huțucă.
Prin deblocarea a cel puţin unui port, Ucraina va putea creşte ponderea exporturilor sale de cereale, a declarat Roman Leşcenko.
„Avem nevoie să deschidem cel puţin un port şi vom putea exporta până la 5 milioane de tone pe lună. Evident, vor exista pierderi, dar nu critice”, a menţionat oficialul ucrainean.
Şeful adjunct al preşedinţiei de la Kiev, Rostislav Şurma, a declarat că obiectivul Ucrainei anul acesta este să strângă cel puţin 70% din recolta de anul trecut, potrivit publicației ucrainene Delo.
Sursa: Agerpres
Discussion about this post