Presupusa apariție a minelor explozive în Marea Neagră, în apropiere de România sau Bulgaria ar fi de fapt o încercare de dezinformare și de punere a Ucrainei într-o lumină proastă de către Federația Rusă. Cel puțîn așa susțin oficialii ucraineni, care dau asigurări că nici una din minele montate de ei, în apropiere de Odesa nu s-au desprins și deci nu reprezintă un pericol. Chiar și așa, autoritățile de la București, precum și cele de la Varna rămân în alertă.
Războiul dintre Rusia și Ucraina nu se dă doar în teren. Se poartă și la nivelul comunicatelor transmise de oficiali prin intermediul mijloacelor de informare. Un exemplu în acest sens este avertismentul de navigație transmis de stația Navtex Novorossiysk (Federația Rusă) cu privire la existența unor mine aflate în derivă în Marea Neagră și care ar putea ajunge și în zona României sau Bulgariei. Mai mult, oficialii au susținut că acestea ar aparține armatei ucrainene. Nimic mai fals, susțin însă oficialii din Ucraina, care precizează că anunțul Rusiei a fost doar o „dezinformare completă” și că marina ucraineană este singură entitate cu autoritatea de a emite declarații de siguranță despre regiune.
„Această este o dezinformare completă din partea Rusiei. Acest lucru a fost făcut pentru a justifică închiderea unor ale Mării Negre sub așa-numitul «pericol de mine»” a declarat pentru Reuters Viktor Vîșnov, adjunctul șefului Administrației Maritime de stat din Ucraina
Chiar și așa, autoritățile din țara noastră ramân în alertă. Comandanții de nave spun că este destul de greu că o navă comercială să detecteze la timp un astfel de corp și, mai greu, să îl evite.
„Mina este o armă parșivă nu întotdeauna se identifică la suprafață plus că sunt valuri, spumă, care poate masca existența unui astfel de pericol care poate sta între ape. Este important să identificăm pericolul dacă stă în putința noastră, să folosim o viteză redusă, care să facă posibilă evitarea pericolului dacă este identtificat + Noi avem o configurație schimbată de curenți în Marea Neagră și sper să avem noroc că astfel de pericole să nu ajungă în dumul nostru comercial uzual”,
a declarat Laurențiu Mironescu, comandant de navă .
Adrian Mihălcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatotilor, spune sunt foarte greu de detectat de navele comerciale. Minele sunt mici, marea nu e întodeauna calmă, ele plutesc dar nu sunt foarte vizibile și nava nu poate să întoarca repede. Pe mare nu poți să eviți un pericol imediat pentru că nava are o greutate.
În situația în care se vor constata astfel de situații, Forțele Navale Române au anunțat că sunt pregătite să acționeze cu mijloace de contracarare adecvate.
Discussion about this post