Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R. și I.P.J. Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu procurorii de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au pus în aplicare 13 mandate de percheziție domiciliară, în județele Suceava, Constanța şi Arad.
Au fost verificate domiciliile mai multor persoane și sediile sociale ale unor societăți comerciale implicate în contrabandă.
De asemenea, vor fi puse în aplicare 11 mandate de aducere, pentru persoanele bănuite și vor fi audiați mai mulți martori.
În urma celor 11 percheziții din județul Suceava, au fost descoperite două grupări infracționale:
„Prima grupare ar fi fost constituită în jurul a doi funcționari din cadrul unei instituții, la care ar fi aderat și alți doibărbați. În perioada 2020-2022, gruparea ar fi introdus pe piața din România, în mod ilegal, aproximativ 450.000 de țigarete de proveniență Ucraina. Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracțională a acestei grupări este de 292.500 de lei, reprezentând taxele datorate bugetului general consolidat. Cea de-a doua grupare cercetată are caracter transnațional, fiind formată din 5 cetățeni români și 4 cetățeni ucraineni, care ar fi creat un circuit infracțional, prin intermediul unei societăți din județul Suceava, în numele căreia, în perioada 2019-2020, ar fi fost efectuate importuri de material lemnos și cherestea, din Federația Rusă și Ucraina, în care ar fi fost disimulate cantități importante de țigarete, provenite din contrabandă, din spațiul extra-comunitar În această cauză, au fost indisponibilizate, pe teritoriul României, aproximativ 6.000.000 de țigarete, iar, pe teritoriul Poloniei, aproximativ 3.000.000 de țigarete. Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracțională prezentată anterior depășește 4.000.000 de lei, reprezentând taxele datorate bugetului general consolidat”, transmite Poliția Română.
Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Echipele participante la operațiune sunt constituite din polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalității Economice, precum și din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Serviciul Criminalistic, I.P.J. Constanța -Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și I.P.J. Arad – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, acțiunea beneficiind de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei – Vlad Țepeș.
Polițiștii au beneficiat la acțiune și de suportul lucrătorilor din cadrul Autorității Vamale Române.
Discussion about this post