Festivalul Internaţional de Film Transilvania, aflat la cea de-a noua ediție, deschide astăzi perioada de înscrieri pentru Transilvania Pitch Stop, cea mai amplă platformă dedicată industriei de film la TIFF. Cineaştii din România, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Rusia, Moldova, Grecia, Turcia şi Georgia îşi pot înscrie proiectele până pe 10 aprilie 2022, la programul internaţional de co-producţii. Evenimentul va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 23-25 iunie.
În cadrul programului TPS, juriul va selecta până la 10 proiecte în dezvoltare, aparţinând unor cineaşti aflaţi la debut sau la al doilea lungmetraj. Programul se va desfăşura în limba engleză, iar regizorul și producătorul proiectelor selectate vor fi invitați la Cluj în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, unde vor prezenta și susține public proiectele în faţa potenţialilor parteneri şi finanţatori, cum ar fi producători, distribuitori, agenţi de vânzări, reprezentanţi ai fondurilor de film.
Proiectele se pot afla în diferite stadii de dezvoltare, dar un prim draft de scenariu trebuie să fie disponibil în cazul unei selecţii. Pentru a fi eligibil, fiecare proiect trebuie conceput, încă de la început, ca o coproducţie europeană. Totodată, cel puţin 20% din bugetul filmului trebuie să fie asigurat deja.
Peste 80 de proiecte au fost selectate de-a lungul primelor 8 ediţii ale programului Transilvania Pitch Stop, de co-producţii şi workshop. Printre acestea s-au numărat producţii selecţionate şi premiate în cadrul marilor festivaluri, precum „Apples”, în regia lui Christos Nikou (Orizzonti – Veneţia 2020, propunerea Greciei la Oscar), „The Man Who Surprised Everyone”, de Natasha Merkulova & Aleksey Chupov (premiat la Veneţia, în secţiunea Orrizonti), „Monştri”, regizat de Marius Olteanu (Premiul Publicului Taggespiegel, secţiunea Forum a Festivalului de la Berlin, 2019).
Discussion about this post