Printre atâtea tragedii, atâtea drame, atâtea vieți frânte prematur, se scriu și poveștile sfâșietoare ale refugiaților fără grai, prieteni de nădejde ai unor oameni care nu mai sunt sau care fug sau care tremură de spaimă. Sunt câinii credincioși, pisicile alintate, broaștele țestoase care au bucurat copii, aricii parteneri de joacă ori frumoșii cai care făceau furori la orele de echitație ori la concursuri.
Toți suferă și îndură teroarea războiului, cu inimile bubuind sub impulsul neliniștii.
O fotografie cu un câine paralizat de frică din cauza bombardamentelor a înlăcrimat milioane de oameni. Lângă el, stăpânul se oprește în mijlocul drumului pustiu și încearcă să îl liniștească. O legătură cât o relație de sânge…
Pentru alte suflete groaza a fost mai mare. După ce un obuz a lovit un bloc, o broască țestoasă a fost pur si simplu aruncată de suflul exploziei la câțiva metri de ruine. Un jurnalist a găsit-o. Era rănită, așa că a lăsat-o în grija voluntarilor de la Crucea Roșie.
Totodată, au fost nenumărate imagini cu oamenii transfigurați de greul ce-i apasă, dar cărându-și în brațe câinii ori pisicile, în încercarea de a fugi din infern. Unii au avut brațele pline cu copii, alții cu acei membri ai familiei care nu se folosesc de cuvinte…
Animalele au avut oamenii lor alături, în Ucraina. Și așa au reușit să scape. Unii sunt acum, cu toții, dincolo de granițele în interiorul cărora orașele fumegă.
Alții au rămas – tot în formulă completă.
Un medic indian stabilit în Donbas nu a plecat din țară, punând mai presus de siguranță responsabilitatea față de cele două feline ale sale – o panteră neagră și un jaguar – pe care le-a cumpărat de la grădina zoologică din Kiev. A rămas în Ucraina împreună cu ele și le-a adăpostit, alături de el, într-un subsol. Doctorul a declarat pentru „The Telegraph” că preferă mai degrabă să moară în conflictul armat decât să își abandoneze felinele.
Sursa foto: The Telegraph
Și nici pompierii atât de greu încercați în ulrima lună nu și-au pierdut din blândețe și din compasiune. Angajații de la Serviciile de Urgență au luat un iepure cât palma găsit pe un câmp, într-o zonă unde fuseseră la un incendiu și l-au îngrijit ca pe un copil. I-au dat inclusiv apă cu seringa.
Și, așa cum pentru cei care au rămas în țara chinuită de război au fost trimise ajutoare umanitare, așa și pentru toți acești ucraineni necuvântători oamenii au întins o mână.
În cadrul unei colaborări fără precedent, Crucea Roșie și Humane Society International au expediat, cu numeroasele convoaie care au luat calea Ucrainei, și hrană pentru animalele de acolo.
„Pe măsură ce acest conflict continuă, oamenii și animalele din Ucraina suferă deopotrivă, în special în acele adăposturi și familii, pentru care a lăsa animalele în voia sorții a fost o decizie imposibilă”, a spus Andreea Roseti, directorul HSI/Europe pentru România.
„În vremuri ca acestea știm că nu numai oamenii, ci și animalele au nevoie de ajutor. Suntem fericiți și onorați să avem Humane Society International de partea noastră, asigurându-ne că hrana pentru animale de companie atât de necesară va ajunge în Ucraina cu convoaiele noastre”, a declarat Raluca Morar, director executiv al Crucii Roșii Române, județul Sibiu.
Mai multe camioane cu hrană și medicamente pentru uz veterinar au ajuns în ultimele zile în Ucraina.
În ciuda iadului din jur, umanitatea nu a fost distrusă. Nici tunurile, nici rachetele, nici ploaia de gloanțe n-au clintit acea legătură.
Discussion about this post