„Taxi, te duce unde vrei, la preț de pornire 20 de lei!” Poate fi melodia oficială a taximetriștilor din Gara Constanței. Pe ei îi studiez comportamental de șapte ani. În baza reportajelor pe care le-am realizat despre „oamenii în galben” și în urma experiențelor personale, sunt în măsură să vă scriu care sunt principalele lor metode de umflare a tarifelor:
Metoda „Trenul întârziat”
Prima metodă de umilire a clientului, o explic în baza unei experiențe personale:
Plec din Târgoviște, unde am avut treabă, către București. Se face târziu și un prieten s-a oferit să mă ducă cu mașina până în Gara de Nord, pentru că trebuia să ajung mai departe, în Constanța. Zi lungă, da. Ajung în ultimele minute în Gara de Nord. Mă așez la o coadă interminabilă, dau zece lei unor băieți din fața mea ca să intru mai în față, deoarece mai aveam doar câteva minute până la ultimul interregio pentru Constanța. Ajung cu ultimele puteri la casa de bilete, iau tichetul și sar în tren, nu cumva să plece fără mine. Nu a făcut-o pentru că… urma o întârziere de o oră. Așa că ajung în Gara Constanța la 23.30, în loc de 22.30, cum era în program.
Între timp, se dă vestea întârzierii și în Gara Constanța. 99 la sută dintre taximetriști fac pact pe tariful unic de pornire, 20 lei. Știu că oamenii vin cu un tren în ritmul melcului, știu că autobuzele nu mai circulă, știu că e vineri seara, iar Bolt și Uber sunt suprasolicitate de cei care merg la cluburi, așa că ei fac legea cum vor.
În toată nebunia zilei mele, nu am mai găsit timp să scot bani de pe card și aveam doar 15 lei cash, în portofel. Nu e problemă, mi-am zis. Până la mine acasă, de la gară, cursa nu face nici măcar 10 lei. Merg la un taximetrist, îl întreb dacă mă duce în zona plajei Modern, iar acesta îmi spune ca un ultimatum: „20 de lei!”. În explic că am doar 15 lei la mine. Rânjește printre dinții rari, cu un ton umilitor și plin de satisfacție îmi spune: „Mergi mai departe! Vezi tu dacă te duce cineva, la banii ăștia!” Ce nu știe el este că eu sunt un om foarte darnic și dacă aveam bani la mine îi lăsam poate și 10 lei în plus. Nu pentru că sunt fraier, ci pentru că îmi place să ofer oamenilor un zâmbet și să-i fac să plece mai fericiți din tură, acasă. Sunt prea dezamăgit și obosit psihic ca să mai sun la o firmă de taxi, așa că o iau pe jos, spre casă.
„Metoda Trenul Întârziat” este o tradiție pentru Gara Constanța. De fiecare dată, taximetriștii țin să ia pielea dacă se poate de pe turiștii care vin la malul mării. Sunt atât de ahtiați după bani, încât nu le pasă nici de cei care sosesc poate cu trenuri care au înregistrat și cinci ore de întârziere, iar dacă totul se întâmplă noaptea, atunci când mijlocele de tansport în comun nu mai sunt pe trasee, trec direct la dublarea tarifelor.
Metoda „Codul”
Știți momentul acela în care sunteți acasă și auziți de la rubrica meteo că vine un cod portocaliu de vânt, sau roșu de viscol? Vă speriați de ce se poate întâmpla în oraș, să nu cadă copaci, să nu se închidă totul. Fix atunci, taximetriștii de la gara din Contanța sar prin plafonul mașinilor de bucurie. Din nou își pot relua prețul de pornire de 20 de lei. Nu există mașină care să se urnească pe un preț mai mic.
„20 de lei acum că e gheață, zăpadă, se patinează. Nu mai e cum era.”, îmi spunea un oportunist pe care l-am înregistrat cu o cameră ascunsă, pe vreme de iarnă.
Când e viscol, taximetriștii dau drumul la motoare, pleacă de pe loc jumătate de metru, din coloană, fac cu mâna, cheamă clienții și când aceștia ajung în mașini, la căldură îi pun în fața faptului împlinit: Nu mai există tarif fix de 3 lei sau, 3,5 lei, ci doar profitul lor dublat. Dacă nu-ți convine, te dai jos, în viscol.
Metoda „Pierdut în propriul oraș”
„Vara, țeapa te chemă la ea!” Este hit-ul de sezon al taximetriștilor. În iulie, spre exemplu, vin foarte mulți turiști, iar șoferii de taxi, înainte să-i primească în mașinile lor, își dau jos de pe bord telefoanele pornite pe aplicația waze. Cum a intrat omul în autoturism, taximetristul îl întreabă unde vrea să meargă, iar după asta invariabil îi spune că îl duce pe o rută cunoscută bine de el.
În câteva minute, șoferul începe să se învârtă pe străduțe cunoscute doar de localnici, se plimbă în cerc, fără ca turistul să poată să realizeze asta. Se scuză că este traficul mare și evită bulevardele, că va încerca un traseu mai liber, de parcă acum descoperă orașul, iar în cele din urmă duce clientul cu o întârziere de cel puțin 20 de minute și un tarif cel puțin dublat.
Metoda „Evenimentul”
Anul acesta, avem din nou Neversea la Constanța, asta dacă pandemia nu se întoarce ca un tsunami. După Neversea plâng și taximetriștii, încă de la cea mai recentă ediție. Atunci am făcut și un exepriment. Am început să vorbesc în engleză și i-am spus unui domn cu taxi din gară să mă ducă până la plaja Neversea, cursă de 12 lei. După ce m-a învârtit prin tot centrul vechi, a oprit aproape de Esplanada și mi-a spus că am să-i plătesc 50 de euro. I-am explicat că mi se pare prea mult, iar el a realizat că a țintit prea sus, așa că a lăsat-o la 50 de lei, bani cu care ajungeam în Mamaia Nord. Bani pe care nu i-a mai primit, după ce i-am spus simplu, pe românește: „Sunt de la presă.”
Discussion about this post