Uniunea Europeană a plătit 35 de miliarde de euro pentru energia rusească de la începutul războiului, în comparație cu 1 miliard de euro pe care l-a trimis Ucrainei sub formă de ajutor extern, a declarat Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al UE, informează Euronews.
„Președintele ucrainean Zelensky are nevoie ca noi să îi spunem mai rar că este un erou și să îi dăm mai multe arme pentru a lupta. Asta așteaptă ucrainenii de la noi și asta facem; și trebuie să o facem mai repede. Să punem presiune asupra Rusiei și să înarmăm Ucraina. Să-i ajutăm să lupte împotriva forțelor invadatoare cu toate capacitățile de care dispunem. […] Am dat Ucrainei aproape un miliard de euro. Poate părea mult, dar 1 miliard de euro este ceea ce îi plătim lui Vladimir Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o furnizează. De la începutul războiului, i-am dat 35 de miliarde de euro, în comparație cu 1 miliard de euro pe care l-am dat Ucrainei pentru a se înarma„, a declarat Borrell miercuri în Parlamentul European.
Marea dependență a Uniunii Europene de petrolul, gazele și cărbunele rusesc a fost scoasă la lumină mai mult de războiul din Ucraina.
Un cor tot mai mare de voci solicită blocului comunitar să pună în aplicare un embargo total asupra combustibililor fosili ruși, care anul trecut s-au ridicat la peste 99 de miliarde de euro și care sunt creditate cu finanțarea mașinăriei de război a Kremlinului.
Această problemă a devenit foarte controversată în rândul statelor membre, care au mixuri energetice diferite și, prin urmare, sunt expuse inegal la consecințele unei întreruperi. În timp ce Polonia și statele baltice susțin că această măsură este o datorie morală pentru UE, companiile germane au avertizat asupra unei „recesiuni abrupte” dacă s-ar introduce un embargo complet.
Dezbaterea a atins un nou nivel de intensitate după ce au apărut rapoarte privind uciderea civililor în Bucha, o suburbie din apropierea Kievului.
Un nou pachet de sancțiuni dezvăluit marți după-amiază de Comisia Europeană a propus interzicerea importurilor de cărbune rusesc, care reprezintă aproximativ 4 miliarde de euro și reprezintă cea mai ușor de înlocuit sursă de aprovizionare.
„Astăzi am pus capăt cărbunelui, dar este o fracțiune foarte mică din factura totală. […] Independența noastră, autonomia noastră energetică, este condiționată de energia regenerabilă și, pentru prima dată, geopolitica și schimbările climatice își dau mâna într-un obiectiv comun”, a declarat Borrell.
Comisia a declarat că va lucra la măsuri legate de petrol, pentru care UE plătește anual peste 70 de miliarde de euro, dar nu a făcut nicio mențiune despre gaz, pentru care blocul cheltuiește peste 16 miliarde de euro.
Ultimele măsuri sunt acum discutate de cele 27 de state membre, care trebuie să le aprobe în unanimitate.
Discussion about this post