Săptămâna Mare, ultima săptămână a Postul Paștelui, numită și Săptămâna Patimilor, are menirea de a pregăti credincioșii pentru Înviere. Săptămâna Patimilor începe cu Duminica Floriilor și ține până în sâmbăta dinainte de Paște. Începând cu 17 aprilie, zilele următoare ne pregătesc pentru Învierea lui Iisus și reprezintă o perioadă de smerenie și curățare spirituală.
Potrivit crestinortodox.ro, pentru a simți bucuria pascală, trebuie să ne pregătim în această săptămâna atât sufletul, cât și trupul, înasprind postul pe cât ne stă în putință măcar în aceste ultime zile, care sunt și cele mai importante din Post.
De asemenea, iată ce tradiții sunt caracteristice pentru Săptămâna Patimilor: păstrarea liniștii și a tristeții generale; focuri rituale; respectarea strictă a postului; interdicția unor importante lucrări casnice; îngrijirea locuințelor; curățenia prin curți; întreruperea provizorie a lucrărilor principale în câmp; confecționarea hainelor noi pentru sărbătoare; tăierea vitelor și păsărilor pentru sărbători; tocmirea lăutarilor pentru hora satului; împărtășirea la biserica; iertarea reciprocă între oameni.
Numită și „Săptămâna Neagră” în Bihor și Maramureș, Săptămâna Mare găsește pe toată lumea ocupată, căci toți se pregătesc să întâmpine marea zi a Învierii Domnului. Menționăm că bărbații muncesc la câmp până cel târziu în ziua de joi, când revin în gospodărie și își ajută nevestele la treburile casnice.
În Maramureș, în această săptămâna oamenii poartă haine de doliu, iar casă o „îmbracă” tot în negru și albastru închis. Stergarurile se schimbă în ziua de Înviere cu cele albe, iar femeile își schimbă portul.
De asemenea, potrivit crestinortodox.ro, Deniile din Săptămâna Patimilor sunt unele dintre cele mai profunde, frumoase și înălțătoare slujbe creștine.
Deniile din Săptămâna Mare atrag însă o mulțime de credincioși; se săvârșesc în biserici începând cu seară Floriilor, deci din duminică a șasea a postului, până vineri seară, când se cânta și Prohodul Domnului. Acestea sunt slujbe care se țin după orele 18-19. De luni până vineri, preoții rostesc rugăciuni rituale, cânturi, citesc fragmente liturgice din Vechiul Testament numite paremii. Cât despre Evanghelii, ele sunt rânduite astfel că în fiecare zi din Săptămâna Patimilor să se citească o anumită Evanghelie.
Cele mai importante denii sunt cele de joi și vineri seară, cunoscute și sub denumirile de denia mică și denia mare. Cea de joi seară are că elemente specifice, citirea celor 12 Evanghelii ale patimilor și scoaterea Sfintei Cruci în mijlocul bisericii. Cea de vineri seară se deosebește de celelalte denii prin Cântărea Prohodului, și înconjurarea bisericii cu Sfântul Epitaf.
Discussion about this post