Președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, Ana-Maria Vătămanu, a vorbit, la Parlamentul României, în cadrul evenimentului The Earth Day, despre rolul ADD, precum și despre proiectele organizației, în valoare de milioane de euro, realizate în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța, cu Primăria Municipiului Constanța, precum și cu toate UAT-urile din județ. Dând exemplul Constanței, președintele ADD a oferit detalii despre importanța asociațiilor de dezvoltare durabilă, foarte active la nivel european, în atragerea de finanțări externe pentru proiecte dedicate comunităților locale.
Evenimentul a fost organizat de Inițiativa Ecologistă Europeană, în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, și găzduit de Parlamentul României. Tema centrală de discuție a fost importanța implementării Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, în acord cu strategia europeană, în vederea protejării mediului înconjurător, dar și în vederea dezvoltării socio-economice sănătoase a comunităților în care trăim.
Președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, în cadrul evenimentului „The Earth Day” a dat exemplul infrastructurii rutiere din Constanța:
„Nu putem vorbi despre dezvoltare durabilă într-o comunitate în care infrastructura rutieră nu a fost o prioritate, zeci de ani, pentru instituțiile publice. Județul Constanța are 847 de kilometri de drumuri județene. Dintre aceștia, doar 360 de kilometri au fost reabilitați până acum, iar alți 105 kilometri sunt în stare critică. Vorbim inclusiv despre kilometri întregi de drumuri județene din pământ. La finele anului trecut, ADD Constanța a identificat, dezvoltat și depus, prin CJ Constanța, opt proiecte-strategice privind dezvoltarea infrastructurii rutiere. Vorbim despre modernizarea a peste 100 de kilometri de drumuri județene. Valoarea proiectelor, depuse în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, depășește 400 de milioane de lei.”
Un alt exemplu dat a fost dezvoltarea de către ADD, împreună cu CJ Constanța și cu primării din județ, a unui proiect privind porturile pescărești: „ ADD Constanța, în parteneriat cu autoritățile locale, au evaluat peste 90 de locații din județ, unde pot fi construite sau modernizate porturile pescărești.”
Ana-Maria Vătămanu a adăugat în mesaj că: „studiile tehnice ne-au arătat că șapte astfel de locații sunt eligibile, în acest moment, pentru a putea beneficia de finanțări dedicate amenajării și funcționării porturilor pescărești. ADD a pregătit deja proiectele, în valoare de peste 30 de milioane de euro, care să poată fi depuse de autorități, pentru a primi finanțare.”
Este vorba despre trei porturi pescărești la Marea Neagră în Constanța, Costinești și Năvodari, plus alte patru porturi pescărești la Dunăre, în localitățile Hârșova, Cernavodă, Oltina și Ghindărești.
La eveniment au mai participat: László Borbély, consilier de Stat la Cabinetul prim-ministrului și coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Adrian-Ionuț Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Marian Spătaru, ministrul Economiei, Horia Constantinescu, președintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului și o serie de reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri și ai celui educațional și cultural.
Consilierul de stat László Borbély a subliniat că, pentru sprijinirea dezvoltării durabile a țării: „a fost gândită inclusiv o meserie nouă în România, cea de expert în dezvoltare durabilă, iar planul autorităților este de a forma, până în 2026, nu mai puțin de 2.000 de astfel de specialiști”.
În cadrul evenimentului, Florin Marian Spătaru, ministrul Economiei a subliniat că: „tot în perspectiva dezvoltării durabile a României este necesară finanțarea și modernizarea industriei românești care are capacitatea de a deveni un pol economic European”.
Discussion about this post