Fără friptură de miel pe masă, fără „Hristos a înviat” și fără drob – cam așa arată Paștele la finlandezi și suedezi. În aceste țări nordice, vedeta meniului de sărbătoare este peștele, iar ținutele purtate de cei mici seamănă mai degrabă cu cele pe care le vedem pe la noi sau la americani de Halloween.
Tradițional, pe mesele de Paște, nordicii așează ouă, hering marinat, somon, cartofi, dulciuri și o băutură alcoolică cunoscută drept șnaps. Și, ați ghicit, n-au nici cozonac. La finlandezi este tradițională o prajitură numită „mämmi”, făcută din făină de secară și făină de malț, și condimentată cu melasă neagră, sare și coajă de portocală.
În ceea ce privește atmosfera, aceasta semănă mai degrabă cu una de carnaval. Oamenii aprind focuri de tabără, iar copiii sunt costumați – fetele în vrăjitoare, iar băieții în trolli. Îmbrăcați astfel, colindă pe la vecini să le ureze „Paște fericit” și primesc în schimb dulciuri și bani. În unele orașe, se organizează chiar „Marșul Paștelui”.
Pentru nordici, această sărbătoare este mai degrabă una a primăverii decât una religioasă.
Discussion about this post