Smoothie-urile sunt băuturi care se prepară rapid, reprezentând o adevărată „strategie” utilă pentru a-i tenta pe copii să mănânce mai multe fructe și legume. De cele mai multe ori, smoothie-urile sunt formate dintr-un piure de fructe și legume, amestecate cu o bază lichidă de suc, lapte sau iaurt, în funcție de preferințele fiecăruia. În zilele caniculare de la malul mării, o astfel de băutură poate fi „cireașa” unei vacanțe perfecte.
Potrivit bbcgoodfood, există o serie de beneficii ale consumului de smoothie-uri, deoarece acestea cresc aportul de fibre, ne cresc nivelul de vitamina C și pot ajuta în cazul unor afecțiuni precum hipertensiunea arterială.
Cu toate acestea, atunci când amestecăm sau facem suc de fructe, distrugem pereții celulelor vegetale și expunem zaharurile naturale din interior.
Acest tip de zahar poate duce la apariția cariilor dentare, furnizează exces de calorii și provoacă o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Din aceste motive, cel mai bine este să vă savurați smoothie-ul cu alte alimente, de preferință la masă. De asemenea, este bine să limitați numărul de pahare pe care le consumați.
Ar trebui să bea copiii smoothie-uri?
Apa și laptele sunt cele mai bune băuturi pentru copiii mici, dar smoothie-urile sunt o opțiune și vă oferă posibilitatea de a include alimente pe care copilul dumneavoastră nu le-ar putea mânca altfel, așa cum am menționat mai sus, despre acea „strategie”. De asemenea, sunt utile pentru copiii care au un apetit scăzut, precum și pentru adolescenții care sunt mereu în mișcare. Spre deosebire de sucuri, smoothie-urile păstrează întregul fruct, inclusiv fibrele. Totuși, nu uitați că sunt o sursă zaharoasă, care nu ar trebui să reprezinte mai mult de 5% din aportul nostru energetic (caloric).
Ideal ar fi să alegeți o combinație de legume, lactate sau unt de nuci și câteva fructe. Acest lucru vă va asigura că smoothie-ul dumneavoastră contribuie cu vitamine, minerale, proteine și fibre. În calitate de adulți, adăugăm adesea pudre de proteine și alte suplimente în smoothie-urile noastre; acestea nu ar trebui adăugate niciodată în smoothie-ul unui copil.
Este important să ne amintim că fructele și legumele întregi ar trebui să fie întotdeauna incluse ca parte a unei diete echilibrate – acest lucru este deosebit de important pentru copiii mici care învață să mănânce și își formează propriile preferințe alimentare.
Ce fructe și legume trebuie să folosim pentru smoothie-uri?
Folosirea unei combinații de fructe cu legume va ajuta la menținerea unui conținut scăzut de zahăr în smoothie-ul făcut în casă. Printre fructele cu conținut mai scăzut de zahăr se numără fructele de pădure, fructele cu sâmburi, cum ar fi piersicile, caisele și prunele, precum și citricele, kiwi și avocado. Acestea pot fi combinate cu legume, inclusiv legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza kale, precum și țelina, castravetele și sfecla roșie.
Discussion about this post