Vești bune pentru artiștii plastici constănțeni după ce reprezentanții acestora au purtat discuții cu edilul și au ajuns la un numitor comun. Practic, oamenii artei din Constanța au renunțat la protestul ce urma să aibă loc astăzi, după ce primarul Vergil Chițac a promis că va elimina de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre prin care se cerea „revocarea dreptului de folosință gratuită al Uniunii Artiștilor Plastici din România asupra unor imobile care aparțin domeniului privat al municipiului”. De asemenea s-a ajuns la un consens astfel încât lucrările de reabilitare promise de primărie să fie efectuate cu artiștii în spațiu, încât să se poată menține activitatea din ateliere.
„S-a scos de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind scoaterea artiștilor din spațiul de creație. Totodată ni s-a promis că se va prelungi hotărârea din 2004 legată de folosința gratuită a acestor spații de creație de pe bulevardul Mamaia, strada Eminescu și bulevardul Ferdinand și că vom fi consultați în toate proiectele culturale împreună cu Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Constanța pentru toate activitățile culturale din acest oraș și de asemenea, atelierele de creație se vor moderniza fără a fi evacuați artiștii din spațiile de creație. Astăzi, așa ni s-a promis. Și cât de curând ni se va redeschide galeria de artă, de fapt singura galerie de artă din orașul Constanța”, a precizat Florentin Sîrbu, președintele Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Constanța.
Totodată, Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici a precizat că îmbunătățirea infrasgtructurii culturale la Constanța este imperativă.
„Cred că lucrurile se vor așeza așa cum trebuie. Formularea din proiectul de lege era ușor nefericită și de asta am încercat să avem o discuție la nivelul administrației locale. Am avut o întâlnire și cu președintele Consiliului Județean și cu primarul orașului Constanța. Ni s-a primis că intențiile erau cele mai bune, se lucrează la reabilitarea infrastructurii culturale a orașului și aici au în vedere și teatrul și alte spații culturale. Au avut în vedere și atelierele artiștilor plastici și de asemenea și galeria de artă. Spațiile pentru zona de arte vizuale sunt insuficient populate de o activitate specifică pe domeniul nostru, de aceea reabilitarea și repunerea în circuit a galeriei de la Constanța alături de Muzeul de Artă pe scena areti contemporane, iar prezența artiștilor trebuie să se simtă și îmbunătățirea infrasgtructurii culturale care ține de domeniul nostru este imperativă”, a punctat Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici.
Tot el a mai spus că se va reînnoi contractul de comodat.
„Discuția a fost în acești termini: reabilitarea se face cu artiștii în spațiu, o să găsească o formulă prin care se poate menține activitatea din ateliere. Reînnoirea contractului de comodat, de gratuitate, se face în termini legali, clar, trebuie făcut un protocol clar între Uniunea Artiștilor Plastici și Primărie – fiecare asumându-și partea de responsabilități din acest proiect”, a mai subliniat Petru Lucaci.
De asemenea, edilul orașului a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care pare că încearcă să repare imaginea Primăriei după controversatul proiect de hotărâre inițiat chiar de el.
„Ca să fie clar și fără echivoc. Intenția administrației locale este de a reabilita sediile atelierelor și de a le păstra destinația de utilitate publică în domeniul artelor plastice. Astăzi am avut plăcerea să mă întâlnesc cu domnii Petru Lucaci și Gheorghe Dican, președintele, respectiv vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, cărora le-am explicat ce a stat la baza inițierii proiectului de Hotărâre a Consiliului local, și anume, necesitatea executării reparațiilor la imobilele respective pentru a stopa degradarea lor, având în vedere că de la momentul dării în folosință în 2004 și până în prezent, ele nu au beneficiat de nicio reparație capitală. Pentru a pune stop speculațiilor am convenit cu reprezentanții UAP să reformulăm textul proiectului de hotărâre și să-l supunem votului Consiliului local cu proxima ocazie. Cultura este o prioritate pentru administrația pe care o conduc, tocmai de aceea avem proiecte de reabilitare în diverse stadii, atât pentru clădirea Teatrului de Stat, cât și pentru cea a Muzeului de Artă Populară, iar demersul despre care vorbim face parte din același obiectiv, de a sprijini actul cultural-artistic realizat cu profesionalism, transparență și în interesul publicului”, a scris Vergil Chițac pe pagina sa de Facebook.
Rămâne de văzut dacă toate aceste promisiuni mărețe vor avea și o finalitate favorabilă pentru artiștii din Constanța, sau sunt doar vorbe care urmăresc calmarea opiniei publice.
Discussion about this post