Comitetul de Dans al Institutului Internațional de Teatru din cadrul UNESCO a avut în anul 1892 inițiativa instituirii unei zile a dansului. A fost aleasă ca dată de celebrare ziua de 29 aprilie, în semn de omagiu adus creatorului dansului modern, Jean Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727.
“Intenția mesajului de Ziua Internațională a Dansului este de a sărbători dansul, de a ne bucura de universalitatea acestei forme de artă, de a depăși toate barierele politice, culturale și etnice și de a aduce oamenii împreună cu un limbaj comun – dansul.”, se precizează pe site-ul International Dance Day.
Cu prilejul acestei zile, se selectează în fiecare an, de către Comitetul de Dans al IIT, mesajul unui coregraf de mare valoare, pentru a fi tradus și transmis pe întregul glob. Anul acesta, onoarea i-a revenit lui Kang Sue-Jin, dansatoare și director artistic al Baletului Național Coreean.
“Catastrofa de Covid-19 a oprit viața așa cum o știam, cu atâta libertate, iar faptul că ne aflăm în mijlocul acestei tragedii ne face să regândim semnificația „dansului” și a „dansatorilor”. În trecutul îndepărtat, dansul a fost un mijloc primar de exprimare și de comunicare prin gesturi; devenind o artă a spectacolului care mișca sufletul și inspira publicul. Este o artă de moment, dificil de readus la forma inițială odată finalizată, deoarece este creat cu tot corpul și sufletul. Dansul este alcătuit din momente efemere, în care dansatorii sunt într-o permanentă mișcare. Cu toate acestea, Covid-19 a restricționat și chiar a blocat arta dansului în forma sa originală.Chiar dacă situația se îmbunătățește, spectacolele de dans sunt încă supuse multor restricții. Acest lucru ne face să prețuim amintirile prețioase ale vremurilor în care dansul și dansatorii străluceau ca niște bijuterii, transmițând angoasa și neliniștea umană, voința și speranța în viață, și luminau lumea. În mod similar, este important să ne amintim că, în timpul replicilor morții negre din Europa medievală, baletul Giselle, care înfățișa dragostea dincolo de moarte, a fost prezentat la Opera din Paris la 28 iunie 1841 și a primit un răspuns exploziv. De atunci, Giselle a fost jucat în toată Europa și în întreaga lume pentru a alina și încuraja sufletele oamenilor răvășiți de pandemie. Și părerea mea, demonstrată pentru prima dată chiar în acea reprezentație a lui Giselle, este că spiritul magnific al unei balerine încearcă să scape de gravitatea greutăților lumii. Publicul singuratic și obosit este însetat de simpatia și alinarea dansatorilor. În calitate de dansatori, noi credem că bătaia aripilor noastre dă speranță inimilor celor care iubesc arta dansului și le dă curajul de a depăși această pandemie. Inima mea începe deja să bată cu putere”, este mesajul lui Kang Sue-Jin, pentru această zi.
Discussion about this post