Ziua Internațională a Luminii celebrează rolul pe care lumina îl joacă în știință, cultură și artă, educație și dezvoltare durabilă, precum și în domenii atât de diverse precum medicina, comunicațiile și energia. Ziua Internațională a Luminii este sărbătorită în fiecare an pe data de 16 mai, la aniversarea primei operații reușite cu laserul, în 1960, de către fizicianul și inginerul Theodore Maiman.
Potrivit UNESCO, această zi reprezintă un apel la consolidarea cooperării științifice și la valorificarea potențialului său pentru a promova pacea și dezvoltarea durabilă. Studiul luminii a condus la surse alternative de energie promițătoare, la progrese medicale salvatoare de vieți în tehnologia de diagnosticare și tratamente, la internetul cu viteza luminii și la multe alte descoperiri care au revoluționat societatea și au modelat înțelegerea noastră despre univers.
Aceste tehnologii au fost dezvoltate prin intermediul secolelor de cercetare fundamentală a proprietăților luminii – începând cu lucrarea fundamentală a lui Ibn Al-Haytham, Kitab al-Manazir (Cartea opticii), publicată în 1015 și incluzând lucrările lui Einstein de la începutul secolului XX, care au schimbat modul în care gândim despre timp și despre lumină.
Discussion about this post