Începând din anul 1977, în fiecare an, la 18 mai, este sărbătorită Ziua internaţională a muzeelor. Decizia a fost luată de (ICOM) și are ca obiectiv promovarea şi aducerea la cunoştinţa publicului a rolului pe care îl au instituţile de cultură în dezvoltarea societăţii.
„Muzeele sunt un mijloc important de schimb cultural, de îmbogățire a culturilor și de dezvoltare a înțelegerii reciproce, a cooperării și a păcii între popoare”, transmite ICOM.
Această zi este, totodată, un eveniment menit să întemeieze şi să consolideze relaţiile de cooperare dintre muzee, specialiştii acestora şi public. Muzeele au un potenţial unic în abordarea diferitelor culturi, constituindu-se într-un loc predilect pentru înţelegerea lor aprofundată, într-o manieră interdisciplinară, dar şi în ceea ce priveşte sensibilizarea oamenilor iubitori de cultură din întreaga lume.
Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) a organizat, în 1951, o reuniune numită „Cruciada pentru Muzee”. Reuniunea a avut ca subiect muzeele şi educaţia iar ideea instituirii unei Zilei internaţionale a muzeelor a pornit de la accesibilitatea instituţiei muzeale. În 1977, ICOM a stabilit data de 18 mai drept Ziua internaţională a muzeelor.
Evenimentele şi activităţile planificate pentru a sărbători Ziua internaţională a muzeelor pot dura o zi, un weekend sau o săptămână întreagă. În întreaga lume, tot mai multe muzee participă la Ziua internaţională a muzeelor.
În 2022, tema zilei este „The Power of Museums „, sau „Puterea Muzeelor”. Potrivit ICOM, muzeele au puterea de a transforma lumea din jurul nostru. Ca locuri incomparabile de descoperire, acestea ne învață despre trecutul nostru și ne deschid mintea către noi – doi pași esențiali în construirea unui viitor mai bun.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor 2022, care va avea loc pe 18 mai, Consiliul Internațional al Muzeelor și-a propus să exploreze potențialul muzeelor de a aduce schimbări pozitive în comunitățile lor prin trei lentile:
Puterea de a aduce sustenabilitate
Muzeele sunt parteneri strategici în punerea în aplicare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite. În calitate de actori-cheie în comunitățile lor locale, acestea contribuie la o mare varietate de Obiective, printre care se numără încurajarea economiei sociale și a diseminării de informații științifice privind provocările de mediu.
Puterea de a inova în materie de digitalizare și accesibilitate
Muzeele au devenit terenuri de joacă inovatoare în care pot fi dezvoltate și aplicate noi tehnologii în viața de zi cu zi. Inovația digitală poate face muzeele mai accesibile și mai atractive, ajutând publicul să înțeleagă concepte complexe și nuanțate.
Puterea de a construi comunități prin educație
Prin intermediul colecțiilor și programelor sale, muzeele creează o „țesătură” socială care este esențială în construirea comunității. Prin susținerea valorilor democratice și prin oferirea de oportunități de învățare pe tot parcursul vieții pentru toți, acestea contribuie la formarea unei societăți civile informate și angajate.
Discussion about this post