Operatorii din turism își pregătesc schemele de personal, însă le lipsesc ospătarii, cameristele și chiar recepționerii. Pentru a atrage angajați, unii angajatori au mărit și salariile cu 20 la sută și iau în calcul să atragă chiar lucrători ucraineni, care se află cazați pe litoral.
Industria HORECA din țara noastră suferă și în acest an din cauza lipsei de angajați. Peste 10 mii de posturi sunt libere, la nivel național. Operatorii de pe litoral sunt, însă, cei mai afectați. În scurt timp deschid afacerile pentru sezonul estival, dar nu știu ce angajați vor avea.
„În acest moment este un deficit cam de 10 mii de oameni în HORECA. E nevoie de oameni. Mulți, din cauza pandemiei, au plecat în alte industrii. Aici și sezonul e scurt. Și cu angajarea străinilor din Asia dureaza mult, sezonul e scurt. Aducem din ce în ce mai mulți din Asia, îi vedeți în restaurante și în hoteluri. Sunt tot mai multe companii care aduc din aceste țări asiatice. Însă dureaza mult până li se fac actele. Chiar și trei luni. Și pentru litoralul românesc e prea mult. O variantă sunt acum refugiații din Ucraina dar sigur trebuie să fie și dorință din partea lor”, spune Corina Martin, președinte de onoare RESTO Constanța.
Pe litoral este nevoie de ospătari, cameriste și recepționeri. Angajatorii au mărit salariile cu aproape 20 la sută, dar tot nu găsesc angajați. Pentru a-și completa echipele, unii hotelieri au angajat lucrători ucraineni.
Iulian Tenie, hotelier, spune că „despre penuria de personal vorbim an de an. Anul acesta e mai rău. Pe departamentul de house skipping, din 30 de persoane necesare, de 1 mai, am avut 5. Din fericire, a aparut și o oportunitate. Sunt persoane din Ucraina care caută de muncă. Am angajat 10. Limba e o barieră. E greu să ne înțelegem. Avem o recepționeră care ne ajută”.
Alți operatori sunt dispuși să aducă muncitori și din alte localități din țară.
„Zona Mangalia-Venus-Saturn – Olimp se va înscrie curând în zona de varf a turismului de pe litoral. Prețurile cresc peste tot și în funcție de cerere și ofertă, o să căutam muncitori de aici, din apropiere, din țară și chiar din străinătate”, adaugă Dumitru Filip președinte OMD Mangalia.
Potrivit lui Iulian Coșa, prefectul județului Constanța, există o comisie instituționalizată care se ocupă de tot ceea ce înseamnă protecție temporară pentru acești cetățeni, astfel încât ei să poată accesa piața muncii. Cei de la Agenția de Ocupare a forței de Muncă din Constanța vor inventaria necesarul de forță de muncă și vom încerca să găsească soluții pentru cei care doresc și vor să se angajeze pe posturile
vacante. În luna iunie va ajunge pe litoral cel mai important val de turiști. Până atunci, operatorii vor să soluționeze toate problemele, pentru a oferi servicii de calitate.
Discussion about this post