Peste 90% dintre părinţii de la sate afirmă că vederea copiilor a fost afectată în perioada de pandemie. Dintre aceștia, 42% sunt îngrijoraţi că problemele de vedere s-au agravat mult sau foarte mult, potrivit unui studiu realizat de World Vision România. Fundaţia va organiza sesiuni de inforrmare şi testare a acuităţii vizuale pentru 6000 de copii şi adulţi din comunităţile din mediul rural.
Copiii s-au plâns des sau foarte des în timpul şcolii online că îi dor ochii, afirmă în procent mai mare de 50% părinţii din mediul rural. Copiii le-au spus des sau foarte des că nu mai văd bine (38.5%) și copiii le-au spus des sau foarte des că au ochii obosiţi (55%).
Reazultatele studiului realizat de World Vision arată că peste 61% dintre părinţii din comunităţile vulnerabile nu şi-au dus niciodată copiii la un control oftalmologic, deşi este recomandabil ca un astfel de control să se efectueze anual. Părinții au motivat prin lipsa banilor (22,5%), distanţa prea mare până la medicul oftalmolog (22,5%), lipsa de timp (5,6%), percepţia că „dacă copiii nu se plâng, înseamnă că nu au probleme” (peste 30%).
Aceste date sugerează că, de fapt, procentul copiilor cu probleme de vedere este mult mai mare în realitate, dar mulţi părinţi nu identifică dificultățile de vedere ale copiilor.
„Pandemia a însemnat, zilnic, câteva ore în plus în faţa ecranelor pentru fiecare copil în contextul şcolii online sau hibrid, ceea ce automat a avut un impact semnificativ asupra vederii copiilor, după cum ne-au semnalat medicii oftalmologi de la noi şi din afară. Este clar că mulţi părinţi de la sate n-au cunoştinţele sau banii necesarii pentru a-şi duce copiii la un control oftalmologic. Din acest motiv, ne vom duce în comunităţile rurale alături de personal medical specializat pentru a vedea cât de răspândite sunt problemele de vedere în rândul copiilor„, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.
Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ, constituit din aproximativ 500 de părinţi din nouă judeţe, cu vârste şi niveluri diferite de studii.
World Vision România, cu sprijinul financiar al partenerilor, desfăşoară în şcolile din mediul rural o campanie de conştientizare cu privire la sănătatea ochilor, adresate copiilor, părinților și profesorilor. În cadrul proiectului, aparate de screening oftalmologic (unice în România, autorefractoare portabile de front de undă) vor ajunge în 37 de şcoli din comunităţile cele mai vulnerabile din mediul rural în scopul testări copiilor şi părinţilor, transmit prin intermediul unui comunicat reprezentanții World Vision. De asemenea, vor fi organizate sesiuni de educaţie sanitară pentru copii, pe tema importanţei sănătăţii ochilor, realizate de către profesori, personal medical şcolar sau voluntari.
„Calitatea vederii este strâns legată de situaţia şcolară. Un copil care este lăsat în ultima bancă, deşi nu vede, nu are cum să ţină pasul cu colegii săi. O mamă care vede literele în ceaţă, nu poate să-şi ajute copilul la teme, nici dacă ar vrea. Prin acest proiect ne dorim să creştem nivelul de conştientizare asupra depistării şi tratării afecţiunilor oftalmologice în rândul familiilor cele mai vulnerabile„, susține Mihaela Nabăr.
Discussion about this post