Acum aproximativ doi ani, România avea un număr de 844.015 de exploataţii pentru vița de vie, ceea ce înseamnă echivalentul a 37,9% din cele 2,2 milioane de exploataţii care existau în Uniune Europeană, arată datele publicate de Eurostat.
Astfel, în Uniunea Europeană erau cultivate 3.2 milioane de hectare de viţă de vie (dintre care 180.000 de hectare în România), ceea ce înseamnă 45% din suprafaţa mondială cultivată cu viţă de vie.
Marea majoritate a exploataţiilor viței de vie din UE sunt foarte mici, 83,3% dintre acestea având o suprafaţă mai mică de un hectar. Acest lucru este valabil în special în România, unde o exploataţie viticolă are, în medie, 0.21 hectare.
În perioada 2015 – 2019, suprafaţa cultivată cu viţă de vie în UE a rămas relativ stabilă, suferind o scădere de doar 1,1%. În schimb, numărul exploataţiilor viticole a scăzut semnificativ cu 257.000 de exploataţii, echivalentul a 10,3%. Cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Portugalia (unde numărul exploataţiilor viticole a scăzut cu 98.000), Italia (unde au fost pierdute 78.000 de exploataţii viticole) şi Spania (unde au fost pierdute 34.000 de exploataţii viticole).
Datele Eurostat mai arată că viile din UE sunt relativ vechi, în condiţiile în care viile cu o vechime de peste 30 de ani reprezintă puţin peste o treime (36,7%) din exploataţiile viticole din UE şi alte două cincimi (41,3%) au o vechime cuprinsă între 10 şi 29 de ani.
Ponderea viilor cu o vechime de peste 30 de ani este deosebit de mare în Bulgaria (68,8 %), România (65,7%) şi Cipru (64,7%). Însă în cazul României, procesul de înlocuire a viilor vechi este cu mult peste media din UE, în condiţiile în care 12% din totalul viilor au o vechime mai mică de trei ani.
Marea majoritate (82,4%) din viile din UE erau dedicate în 2020 producţiei de struguri pentru vinurile de calitate. În Cehia, Germania, Luxemburg, Austria şi Slovenia toate exploataţiile viticole sunt specializate pe producţia de vinuri de calitate. Numai în România, marea majoritate (72,1% în 2020) a exploataţiilor viticole sunt dedicate producţiei de vinuri de masă.
Sursă: Agerpres
Discussion about this post