Cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție (I.P.J.) Constanța au desfășurat activități de informare, în rândul elevilor din cadrul școlilor gimnaziale nr. 6 și nr. 8, dar și în parcul Tăbăcăriei, din municipiul Constanța.
Astfel, s-a discutat despre riscurile la care se expun cei mici atunci când pleacă de acasă.
La întâlniri au participat atât profesori, cât și părinți, fiind luate în considerare măsuri de protejare împotriva situațiilor nefericite în care minorii se pot rătăci. Printre acestea s-a numărat și menținerea unei bune comunicări pentru rezolvarea divergențelor și problemelor specifice vârstei.
Potrivit IPJ Constanța, printre cauzele generale care duc la înregistrarea disparițiilor, se află:
- lipsa de atenție sau de interes/neglijare față de nevoile copilului aflat în dezvoltare, astfel încât copiii se simt nedoriți sau ignorați;
- lipsa de control a situației școlare a copiilor, în ceea ce privește frecvența la cursuri şi interesul pentru studiu arătat de copii;
- rigiditatea regulilor de conviețuire, lipsa de comunicare în familie sau în central de ocrotire, modele de comportament disfuncționale receptate, lipsa interesului pentru studii, practicarea cerșetoriei.
„Reamintim că, în România, funcționează numărul unic european pentru semnalarea copiilor dispăruți – 116.000, gestionat de Asociația Telefonul Copilului, care, alături de alte 31 de organizații europene, reprezintă Federația Europeană pentru copiii dispăruți și exploatați sexual Missing Children Europe”, adaugă reprezentanții IPJ Constanța.
Discussion about this post