Eveniment emblematic, astăzi, la malul mării! Nava-Școală Mircea a fost desemnată Ambasador al României Sustenabile, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Portul Militar Constanța, la bordul velierului. La eveniment au fost prezenți și ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
Ceremonia a fost organizată în parteneriat, de Guvernul României, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Ministerul Apărării, Asociația „Ivan Patzaichin” – Mila 23 și Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța.
Manifestarea a început cu întâmpinarea oficialităților pe puntea vasului, urmată de acordarea Comandorului Bricului a titlului de ambasador al sustenabilității românești pentru Bricul Mircea.
După ceremonia de înmânare a diplomei și a drapelului, László Borbély, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila, a ținut un discurs în care a subliniat importanța Navei-Școală Mircea pentru România.
„Dragi cadeți, e o zi specială pentru mine și pentru colegii mei, să putem fi aici. E o zi specială pentru că noi avem foarte mulți ambasadori. Avem ambasadori numiți în diferite țări, care reprezintă cu cinste România. Dar avem unii ambasadori, care evident, e ceea ce fac, fără neapărat de a avea un titlu oficial de ambasador. Sunt, cum se spune acum, un brand al României, un simbol al României și asemenea este Nava-Școală Mircea. Am înmânat acest drapel și această diplomă de ce? Pentru că merită! Pentru că ceea ce face această navă…în primul rând ce face? Educă mii de cadeți, mii de tineri care se pregătesc pentru o meserie foarte dificilă”, a declarat Borbély.
Prezentă la eveniment, Ivona Patzaichin, fiica regretatului Ivan Patzaichin, a vorbit cu emoție despre tatăl ei și legătura puternică pe care cel mai mare canoist român a avut-o cu Nava-Școală Mircea.
„Tata, în primul rând, s-a considerat un liant, un magnet care a atras oameni care avea aceleași valori: corectitudine, bunătate, prietenie, și nu în ultimul rând, lucruri importante pentru el, cum au fost dragostea pentru natură și, în special, pentru oameni. Tata a fost considerat amiralul Flotilei de Aur și a fost un om care a crescut copii, a format sportivi și caractere puternice, așa cum face și Nava-Școală Mircea. Încă de peste opt decenii, mult mai mult decât a reuțit tatăl meu. Sunt multe lucruri pe care le-au avut în comun, de aceea această atracție între tata și echipajul Navei-Școală Mircea, pentru că au împărtășit aceleași valori, i-au unit aceleași lucruri”, a spus Ivona Patzaichin.
Nava-Școală Mircea este și un excelent profesor cu decenii de experiență pentru ceea ce numim noi astăzi dezvoltare durabilă, susține Ana-Maria Vătămanu, președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă Constanța.
„Pe de altă parte, pentru că Bricul Mircea școlește în continuare cadeți și viitori ofițeri. Și din acest punct de vedere, dezvoltarea durabilă, în materie de educație, este sprijinită prin exemplul pe care ni-l oferă Bricul Mircea. Și pentru că, iată, avem deja de atât de mult timp, acest exemplu, legătura dintre dezvoltarea durabilă și educație, consider că este momentul să ne folosim de această experiență extraordinară pe care ne-o oferă Bricul Mircea. Astfel, cred că avem obligația de a le oferi generațiilor viitoare și nu numai generațiilor viitoare, ci și copiilor, care, iată, astăzi, ne sunt alături, din dorința de a vedea ce înseamnă dezvoltarea durabilă, noțiuni cât mai clare referitoare la acest concept”, a mai declarat Ana-Maria Vătămanu.
Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a ținut să sublinieze importanța dezvoltării durabile pentru viitor.
„Parteneriatul acesta are ca obiectiv important promovarea obiectivelor dezvoltării durabile, un program important de educație națională, și, evident, înțelegerea mecanismelor dezvoltării durabile și înțelegerea importanței acesteia pentru viitor”, a declarat ministrul, care a continuat apoi cu relatarea câtorva fragmente din istoria Navei-Școală Mircea.
„Nava Mircea a intrat în serviciul Marinei Militare în anul 1939, continuând tradiția unei alte nave, bricul care a navigat sub același nume vreme de peste 60 de ani, la finalul secolulului al XIX-lea, până la predarea misiunii de pregătire a cadeților către actuala navă-școală a Marinei Militare Române. Construită la Hamburg, Nava-Școală intră în serviciul marinei regale la 17 mai 1939. Timp de 83 de ani, Mircea a făcut dovada excelentelor sale calități nautice, fiind casă și școală pentru zeci de generații de ucenici marinari, pe care i-a ajutat să devină profesioniști destoinici, care au navigat cu succes pe mările și oceanele lumii, înfruntând cu curaj capriciile acestora”, a mai spus Vasile Dîncu.
Dezvoltarea durabilă a fost una dintre principalele teme la evenimentul de astăzi, pentru că este unul dintre principalele obiective ale Uniunii Europene și promovează conceptul de conciliere între progresul economic şi social, fără a pune în pericol echilibrul natural al planetei.
„Dacă fiecare dintre noi începem să avem mai multă grijă, să fim mai atenți. Nu putem aștepta ca altcineva să vină după noi, să strângă. Balanța asta între cât consumăm, să consumăm mai eficient și cât aruncăm este, de fapt, cheia acestui concept” , a declarat Teodor Frolu, co-fondator al Asociației „Ivan Patzaichin” – Mila 23.
În cadrul evenimentului de astăzi, ministrul apărării naționale și șeful Statului Major al Apărării vor participa și la ceremonia desfășurată cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 243 Radioelectronică şi Observare „Callatis”, activitate ce va avea loc la sediul brigăzii din Constanța.
Discussion about this post