Clădirea emblematică pentru arhitectura medievală dobrogeană a fost restaurată în cadrul Proiectului de investiție „Promovarea valorilor culturale prin restaurarea și conservarea punctului muzeal Casa #Panaghia Babadag, județul Tulcea”. Este o destinație turistică ce trimite la Istanbul prin diferitele motive arhitecturale, cu o istorie bogată. Expoziția de artă orientală organizată în Casa Panaghia prezintă piese ce aparțin artei populare tradiționale a turcilor și tătarilor din Dobrogea, dar și piese ce aparțin artei orientale realizată în manufacturi și, ulterior, industrial.
Situată în orașul Babadag, în vecinătatea imediată a Geamiei Ali Gazi Pașa, Casa Panaghia este construită în stilul arhitectural clasic turcesc/otoman. Unele detalii precum tavanul cu marchetărie din lemn cunosc o răspândire generală în aria balcano-anatoliană, iar ornamentale şi motivele de marchetărie ale göbek-ului (cercul cu semilune și stele, încadrat de raze divergente) trimit spre Istanbul şi Asia Mică.
După 1903 şi până după cel de-al Doilea Război Mondial aici a fost Grădiniţa de copii, iar din anii 1970 o Expoziţie de Artă Orientală deschisă până în 2011, atunci când clădirea a fost închisă pentru conservare.
Sunt reprezentate momente din viața musulmanilor: servirea mesei, momente de reculegere, baldachinul (un pat cu cele mai frumoase țesături și cusături – geaulâcuri, cevreuri,). Baldachinul se împodobea în camera de nuntă, fie că vorbim despre ceremonia de circumcizie (nunta de băiat) sau de căsătoria propriu-zisă.
Arta populară a turcilor și tătarilor din Dobrogea, precum țesături, broderii, piese de port, podoabe reflectă originile sale orientale, în timp ce anumite trăsături ale acestei arte relevă, însă, interferențe cu arta populației autohtone din Peninsula Balcanică și din Dobrogea. Motivele ornamentale tipic orientale: garoafa, laleaua, chiparosul, zambila, fructul de rodie, completate de firul metalic auriu și argintiu, se combină în compoziții cromatice și decorative de o valoare estetică deosebită. Pe covoarele expuse, țesute în tehnica Karamani, apar compoziții complexe în cadrul cărora se detașează mai multe medalioane poligonale și motive cu rolul de a asigura fertilitatea, belșugul, protecția, unitatea familiei și a tinerilor căsătoriți, precum: akrep (scorpionul), cengen (cârligul), kurt izi (gura lupului), kocboynuzu (coarnele berbecului), bukagi, kostek (cătușele) etc.
La demisolul clădirii sunt prezentate aspecte ale conviețuirii în spațiul dobrogean, care aparțin în general unui fond comun, mai mult legat de funcționalitate decât de estetică. Orașul Babadag a fost un important nod comercial, fapt reliefat de prăvălia reconstituită în care veneau mușterii indiferent de religie sau apartenență culturală.
Discussion about this post