Profesie și vocație în același timp, învățătorul a jucat un rol decisiv în evoluția societății românești și a celei dobrogene (mai ales după anul 1878). Această profesie este amintită și astăzi, cu ocazia Zilei Învățătorului.
Pentru a marca această zi importantă pentru învățământ, Biblioteca Județeană din Constanța a publicat o scurtă istorie a sistemului școlar din Dobrogea:
„După Unirea Dobrogei cu România, autoritățile au avut ca obiectiv organizarea sistemului școlar dobrogean, în cadrul celui național. Au venit în Dobrogea învățători din toate colțurile țării, au fost amenajate, reparate și au fost construite școli și, în scurt timp, au apărut și publicații specifice. Legislația modernă promovată în timpul ministeriatelor lui Spiru Haret, la cumpăna secolelor al XIX-lea și al XX-lea a permis o dezvoltare accelerată a sistemului școlar în provincia dintre Dunăre și Mare. Au apărut noi școli moderne, dotate cu mobilier și cu cărți în care predau învățători și învățătoare din ce în ce mai bine pregătiți. Totodată, specificul dobrogean se manifestă și în cazul sistemului școlar, mai ales în cazul învățământului primar, în Dobrogea existând școli ale minorităților naționale”, transmit reprezentanții Bibliotecii Județene.
Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța deține în colecțiile sale publicații care tratează diverse aspecte legate de învățământ, învățători sau școli, ajutându-ne să ne formăm o imagine a evoluției învățământului dobrogean, marcată de evenimente și de oameni de excepție.
Cu ocazia Zilei Învățătorului, premierul Nicolae Ciucă a transmis, la rândul lui, un mesaj:
„Ne gândim, astăzi, cu emoţie şi nostalgie, la învăţătorii noştri, care ne-au deschis calea către educaţie. Adevărate modele în comunitate, recunoaşterea valorii lor este esenţială într-o societate bazată pe cultivarea respectului faţă de dascăli. Prin pricepere, răbdare şi iscusinţă, au format generaţie după generaţie, au modelat caractere, învăţându-i pe copii nu doar să scrie, să citească, ci şi să-şi iubească familia şi ţara, să deosebească binele de rău, adevărul de minciună, să-şi ajute semenii la nevoie. Studentul care performează, azi, în universitate, profesionistul apreciat la locul de muncă valorifică, în folosul său şi al societăţii, în mare măsură, meritul învăţătorului care i-a insuflat bucuria cunoaşterii”, se arată în mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.
Potrivit şefului Guvernului, învăţământul trebuie să ţină pasul cu transformările prin care trece societatea şi să-şi menţină deschiderea către noi perspective.
„Rolul dascălilor în aceste perioade de transformări sociale şi economice este esenţial pentru reuşita noastră. Vocaţia de a îndruma micuţii elevi la început de drum trebuie să fie dublată de adaptarea la evoluţia societăţii, schimbările tehnologice, dar şi de cele legate de dinamica procesului educaţional”, adaugă prim-ministrul.
Discussion about this post