Cercetătorii reuniţi în Iniţiativa 3D – Decarbonarea Deltei Dunării au depus spre finanţare la Comisia Europeană proiecte în valoare totală de circa 11 milioane de euro, transmite membrul fondator al iniţiativei, Delia Dimitriu, profesor doctor al Universităţii din Manchester, Marea Britanie.
Astfel, sunt reuniți specialişti din alte state europene, care aşteaptă să primească un răspuns la cererile de finanţare depuse la CE pentru susţinerea unor proiecte care să reducă impactul unor comunităţi asupra mediului. Cel mai probabil, răspunsul va fi primit în toamna acestui an, acestea având o durată de implementare de pănă la patru ani.
„Am lucrat pe proiecte regionale cu parteneri din Delta Dunării, cu asociaţii turistice, primării, asociaţii de pescari, cu comunităţi din Bulgaria, Serbia, primării, universităţi, mediul de afaceri. Este o comunitate regională care va avea foarte mare succes să implementeze şi să absoarbă fonduri europene din mai multe instrumente”, a precizat Delia Dimitriu.
Un alt proiect care s-ar putea derula în Deltă vizează realizarea unor trasee pentru turismul lent, o iniţiativă anunţată de mai mulţi ani de Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, dar neconcretizată încă.
„Proiectul îşi propune să creeze această alternativă de vizitare a Deltei la o viteză de maximum 10 kilometri pe oră, un traseu diferit de cel de transport. Este nevoie şi de o infrastructură pentru aşa ceva, de nişte refugii cu servicii, toaletă, colectare de gunoi, lucruri de care simţim că este nevoie, totul bazat pe un plan în care iei în considerare oportunitatea instalării unui asemenea loc, cine şi cum îl va administra, cum faci să ai un impact cât mai mic de mediu. Încercăm să introducem nişte reguli de bun-simţ în turism şi să realizăm un proiect participativ, un proiect colaborativ, în care vor fi discuţii cu operatori, localnicii, astfel încât acesta să fie un răspuns la nişte nevoi pe care le are comunitatea”, a declarat cofondatorul Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23, Teodor Frolu.
În timpul simpozionului internaţional „Delte şi zone umede”, organizat acum câteva zile la Tulcea de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, iniţiatorii 3D au prezentat specialiştilor prezenţi la eveniment strategia până în 2030, care are în vedere inclusiv situaţii nerezolvate până în prezent.
„Prin eoliene, primarul din Sfântu Gheorghe doreşte o alternativă energetică şi o independenţă energetică locală. Ni se spune că reţeaua naţională este plină şi nu mai primeşte nimic, or, atunci cum te dezvolţi din punctul de vedere al energiei verzi şi cum devii independent? Şi aici sunt nişte factori pe care noi trebuie să-i rezolvăm local, nu să aşteptăm până se întâmplă ceva la nivel naţional. Din punctul de vedere al ARBDD, există o legislaţie foarte dură, dar dacă eşti la Enisala de exemplu, în stânga ai mori de vânt, în dreapta ai Deltă şi e o diferenţă de 10 metri. Deci, aceste legi sunt uneori foarte restrictive şi, în general, în România, implementarea legislaţiei Green Deal este foarte restrictivă”, a susţinut Delia Dimitriu.
Iniţiativa 3D a fost anunţată în septembrie 2021, în cadrul celei de-a 28-a ediţii a simpozionului „Delte şi zone umede”, iar Delia Dimitriu este unul dintre membrii echipei care, în anul 2007, a câştigat Premiul Nobel pentru Pace în urma activității din domeniul schimbărilor climatice.
Sursă: Agerpres
Discussion about this post