Arhivele și arhiviștii joacă un rol important în ceea ce privește responsabilitatea, transparența, democrația, patrimoniul, memoria și societatea. Astfel, în timpul Congresului internațional din 2004 de la Viena, 2000 de participanți prezenți au adoptat o rezoluție prin care se solicita Organizației Națiunilor Unite (ONU) să desemneze o zi specifică pentru a marca importanța și valoarea arhivelor, transmite Consiliul Internațional al Arhivelor (ICA).
Ulterior, în cadrul Adunării generale anuale a ICA din 2007, s-a decis ca ziua de 9 iunie să fie sărbătorită ca Ziua internațională a arhivelor. Data, 9 iunie, a fost aleasă pentru a comemora data la care ICA a fost creat sub auspiciile UNESCO în 1948.
De la prima Zi internațională a arhivelor din 2009, ICA a extins evenimentul la o săptămână întreagă. În timpul Săptămânii Internaționale a Arhivelor (IAW), organizații din întreaga lume își împărtășesc evenimentele și participă alături de ICA pentru a promova valoarea și importanța arhivelor și a arhiviștilor.
Iată câteva obiective ale Săptămânii Internaționale a Arhivelor:
- să sensibilizeze publicul cu privire la importanța documentelor și a arhivelor;
- să sensibilizeze factorii de decizie de rang înalt cu privire la beneficiile gestionării arhivelor pentru buna guvernare și dezvoltare;
- să îmbunătățească înțelegerea de către sectorul public, privat și public a necesității conservării arhivelor pe termen lung și a accesului la acestea;
- să pună în valoare documentele unice, extraordinare și rare păstrate în instituțiile arhivistice; și
- să promoveze imaginea documentelor și a arhivelor pentru a le spori vizibilitatea la nivel global.
Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Constanța, care deține peste 400 de fonduri de arhivă aparţinând principalelor instituţii administrative sau juridice, culturale sau economice, adaugă arhivelenationale.ro.
Totodată, pe pagina instituției apar și cuvintele lui Nicolae Iorga, care ar putea descrie, într-un mor artistic, importanța arhivelor.
„Să se pastreze cu pietate, să se claseze cu siguranţă şi să se adăpostească în palate piesele de pergament sau de hârtie, pe care mâna strămoşilor a înscris istoria timpurilor dispărute”.
Discussion about this post