În urmă cu șapte ani, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a proclamat data de 19 iunie drept Ziua internațională pentru eliminarea violenței sexuale în timpul conflictelor, pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la necesitatea de a pune capăt violenței sexuale legate de conflicte, pentru a omagia victimele și supraviețuitorii violenței sexuale din întreaga lume și pentru a aduce un omagiu tuturor celor care și-au dedicat cu curaj viața și și-au pierdut viața pentru a lupta împotriva acestor infracțiuni, transmite Organizația Națiunilor Unite.
Data a fost aleasă pentru a comemora adoptarea, de la 19 iunie 2008, a Rezoluției 1820 ce îi aparți e Consiliului de Securitate, fiind condamnată violența sexuală ca tactică de război și ca impediment în calea consolidării păcii.
Potrivit ONU, termenul „violență sexuală legată de conflicte” se referă la viol, sclavie sexuală, prostituție forțată, sarcină forțată, avort forțat, sterilizare forțată, căsătorie forțată și orice altă formă de violență sexuală de gravitate comparabilă comisă împotriva femeilor, bărbaților, fetelor sau băieților, care este legată direct sau indirect de un conflict. Termenul cuprinde, de asemenea, traficul de persoane atunci când este comis în situații de conflict în scopul violenței sau exploatării sexuale.
Ca răspuns la creșterea extremismului violent, Consiliul de Securitate a adoptat Rezoluția S/RES/2331 (2016), prima care abordează legătura dintre trafic, violență sexuală, terorism și criminalitatea organizată transnațională. Recunoscând că violența sexuală este o tactică a terorismului, aceasta a afirmat, de asemenea, că victimele traficului de persoane și ale violenței sexuale comise de grupările teroriste ar trebui să fie eligibile pentru despăgubiri oficiale ca victime ale terorismului.
În acest sens, reprezentanții Națiunilor Unite au organizat în urmă cu două zile, pe 17 iunie, un eveniment dedicat acestei zile. Evenimentul s-a numit „Prevenirea ca protecție. Consolidarea prevenirii structurale și operaționale a violenței sexuale legate de conflict” și a avut loc la New York.
Cu acest prilej, a avut loc cea de-a opta comemorare oficială a persoanelor care au supraviețuit acestor violențe, precum și a experților care au oferit ajutorul necesar. În aceeași zi, a fost lansat și „un nou cadru pentru prevenirea violenței sexuale legate de conflicte, elaborat prin consultări în cadrul rețelei UN Action”, se arată în articolul de pe un.org.
Discussion about this post