Ziua Mondială a Refugiatului este un eveniment creat de Organizația Națiunilor Unite pentru a onora refugiații din întreaga lume. Anual, la 20 iunie, sunt celebrate puterea și curajul persoanelor care au fost nevoite să își părăsească țara de origine pentru a scăpa de conflicte sau persecuții, explică Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (United Nations High Commissioner for Refugees).
Având în vedere întâmplările nefavoritabile din acest an, cu privire la conflictul dintre Rusia și Ucraina, putem spune că țara noastră are destul de multe motive să „sărbătorească” această zi mondială. Astfel, de la declanşarea acestei crize (24 februarie) și până acum câteva ore (19 iunie), ora 00:00, la nivel naţional, au intrat în România 1.250.981 de cetăţeni ucraineni.
Potrivit UNHCR, Ziua Mondială a Refugiatului este o ocazie de a crea empatie și înțelegere pentru situația dificilă în care se află aceste persoane și de a le recunoaște rezistența de care dau dovadă pentru a-și reconstrui viața. Totodată, trebuie să fim conștienți de faptul că fiecare persoană de pe această planetă are dreptul de a căuta siguranța – oricine ar fi, indiferent de unde provine și oricând este forțată să fugă.
Cu ocazia acestei zile mondiale, Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre dramele prin care trec zeci de milioane de oameni în lume, referindu-se și la agresiunea rusă din Ucraina. Din cauza acesteia, femeile, copiii, bătrânii sau bolnavii au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, amenințate de bombardamente.
„Ziua de 20 iunie este consacrată în fiecare an conștientizării dramelor prin care trec zeci de milioane de oameni din lume, strămutați sau nevoiți să-și părăsească țările de origine din cauza războaielor sau persecutați din motive etnice, politice sau de altă natură. Este regretabil că numărul persoanelor aflate în astfel de situații a crescut constant în ultimul deceniu, iar acum vedem din nou cum acest fenomen este amplificat de agresiunea rusă în Ucraina. În cele aproape patru luni de când a fost declanșat acest conflict, România, alături de alte țări din regiune și din întreaga Europă și-au deschis granițele pentru refugiații din Ucraina, dând dovadă de solidaritate față de acești oameni, ale căror vieți au fost complet date peste cap de război. Peste un milion de ucraineni au venit în țara noastră pentru a se refugia din calea pericolelor. Dintre aceștia, peste 80 de mii au ales protecția și siguranța oferite de România. În marea lor majoritate femei, copii, bătrâni sau bolnavi au plecat de la casele lor sub amenințarea bombardamentelor și asalturilor sângeroase care au distrus localități întregi din Ucraina. În fața acestei drame, românii au dovedit cu prisosință că sunt sensibili la suferințele celor care ne cer ajutorul și le mulțumesc încă o dată tuturor celor care s-au alăturat eforturilor guvernamentale de sprijin pentru refugiații din Ucraina, împreună cu instituțiile europene și internaționale.Acestor oameni, pentru care viața a devenit o adevărată fugă contracronometru din calea războiului, vom continua să le asigurăm condiții pentru integrarea socială și economică în România. De Ziua Mondială a Refugiatului, le urez tuturor o viață cât mai curând liniștită și pace!”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Nu în ultimul rând, pentru marcarea acestei zile, Inspectoratul General pentru Imigrări organizează pentru refugiații din centrele aflate în administrare, o serie de activităţi menite să promoveze cunoaşterea şi respectarea diversităţii culturale, etnice, lingvistice, sociale, precum şi a valorilor democratice.
„Astfel, cultura și natura s-au îmbinat perfect atât pentru beneficiarii unei forme de protecție cât și pentru solicitanții de azil cazați în Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Galați care au sărbătorit Ziua Mondială a Refugiatului printr-o excursie la Grădina Zoologică și Muzeul Satului din Pădurea Gârboavele”, adaugă reprezentanții IGI.
Discussion about this post