Astăzi a avut loc deschiderea oficială a Centrului de agrement New Paradise din Eforie Sud, pentru 164 de de sportivi și antrenori ai loturilor naționale de judo de copii și tineret din Ucraina evacuați din zonele de conflict și nu numai.
La deschiderea oficială au fost prezenți directorul Executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța, Florina Cristache, Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu și Președintele Clubului Sportiv Pantheon din Constanța, George Teșeleanu, dar și antrenorii ucraineni ai copiilor figiți din calea războiului nemilos.
Președintele Clubului Sportiv Pantheon din Constanța, George Teșeleanu, a ținut să precizeze faptul că acești copii nu trebuie priviți ca pe niște simpli refugiați, ci ca pe o „comunitate de sportivi, o comunitate în perioadă competițională care nu și-a întrerupt activitatea”.
„În urmă cu câteva luni, mai exact în luna martie, împreună cu Federația Internațională de Judo, cu președintele Marius Vizer și Comitetul Olimpic Ucrainean, am început un proces de evacuare a sportivilor mai tineri din Ucraina. Am reușit ca, la începutul lunii aprilie, aceștia să sosească la un hotel din Venus. Erau în număr de 322, mai exact. Trebuie să ne uităm la ei ca la prezentul și viitorul judo-ului ucrainean. Să ne uităm la ei ca la niște atleți. Aceștia nu sunt doar refugiați, reprezintă o comunitate de sportivi, o comunitate în perioadă competițională care nu și-a întrerupt activitatea, care chiar și de aici, din acest an, aceștia merg mai departe și participă pentru țara lor. Este de apreciat dârzenia și dorința lor de a trece peste aceste momente tragice, iar unitatea și dârzenia cu care îi văd că abordează în fiecare zi antrenamentele este de apreciat. Aceștia nu sunt refugiați în vacanță, ci sunt sportivi cu activitate competițională”, a punctat președintele Clubului Sportiv Pantheon din Constanța, George Teșeleanu.
De asemenea, prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a vorbit despre acești tineri, care în ciuda perioadei grele prin care trec, au capacitatea de a lupta si a duce mai departe numele țării lor prin sportul pe care îl practică.
„Dat fiind faptul că domnul Teșeleanu a reușit să se mobilizeze să aducă acești copii din Ucraina, să îi cazeze, să îi ajute să se antreneze, să le asigure hrană și să îi ocrotească este un lucru extraordinar. Consiliul Județean a reușit să facă, sigur, nu exact cât și-ar fi propus, pentru că pe lângă acești copii minunați sunt și alții care astăzi, în orașul nostru, în județul nostru traiesc tragedia pierderilor unor oameni minunați, sau unii sunt acasă și chiar zi de zi, chiar la mine în casă sunt niște copii care vorbesc zi de zi cu părinții lor bombardați de acest război absurd al unui om care nu are nimic de-a face cu realitatea acestui secol”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
Discussion about this post