Voucherele de vacanță emise în anii precedenți mai pot fi utilizate pentru rezervări până la 30 iunie, anunță reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) din România.
Conform unei ordonanțe de urgență de la sfârsitul anului trecut, ”perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță emise în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungește până la data de 30 iunie 2022”. De asemenea, în paralel, angajații pot utiliza voucherele de vacanță emise în acest an, dacă sumele au fost deja virate pe card, transmit reprezentanții ANAT.
Voucherele de vacanță se pot utilza doar de către posesorul acestora și numai pentru vacanțe în România ce presupun cel puțin o noapte de cazare.
În perioada ianuarie – mai 2022 au fost emise 19.768.895 de vouchere de vacanță, în valoare de 943.831.114 de lei (190 de milioane de euro) și se estimează că pe parcursul întregului an vor fi emise vouchere în valoare de aproximativ 350 de milioane de euro.
Dacă în sectorul de stat voucherele de vacanță sunt limitate la 1.450 lei de persoană pe an, în mediul privat se pot acorda vouchere în valoare de până la 6 salarii minime. ANAT dorește ca voucherele de vacanță să devină mai atractive pentru angajații și angajatorii privați și propune în acest scop reducerea la zero a impozitului pe venit, ceea ce ar implica revenirea la reglementarea inițială din 2009. De asemenea, o măsură și mai eficientă ar implica o formulă mai modernă de credit fiscal.
„ANAT împreună cu partenerii sociali pune această formulă la dispoziția guvernului pentru îmbunătățirea sistemului, cu obiectivul ca minim 1 milion de angajați din mediul privat (circa 25%) să beneficieze de aceste vouchere. Această măsură ar fi cel mai ușor și rapid posibilă de generat ca măsură de stimulare a turismului intern, cu efectul său economic multiplicator. Pe de altă parte, este nevoie de voucherele de vacanță mai ales în condițiile lipsei de personal din toate domeniile.”, transmit reprezentanții ANAT.
De asemenea, aceștia afirmă că de-a lungul timpului voucherele de vacanță au determinat: reducerea evaziunii fiscale în turism, dublarea numărului de unități de cazare clasificate în ultimii 10 ani, refacerea forței de muncă și consolidarea familiei, reducerea consumului de medicamente, reducerea concediilor medicale și relansarea turismului intern, o condiție și pentru creșterea calității serviciilor în turismul de incoming.
Discussion about this post