Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, Direcția de Sănătate Publică Constanța (DSPJ) și Apele Române Dobrogea-Litoral au publicat în această săptămână Buletinul bi-lunar de informare privind calitatea apelor de îmbăiere şi a plajelor.
În urma monitorizării plajelor de la Marea Neagră aflate în administrarea Administrației Bazinale de Apă Dobrogea- Litoral (ABAD-L), în perioada 06-19 iunie 2022, s-a constatat că în prima parte a intervalului menționat:
- pe plajele din stațiunile Năvodari- Mamaia- Constanța nu s-au semnalat fenomene de înflorire algală semnificative. În zona Eforie Sud- Tuzla- Costinești au fost prezente alge, mai ales în apă;
- în sudul litoralului, fenomenul de înflorire a fost constatat în aproape toate stațiunile- Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche.
În partea a doua a intervalului, în Eforie Sud Tuzla și Costinești a fost semnalată prezența alegelor în apă, iar în Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche algele existau atât în apă, cât și pe țărm.
În urma monitorizărilor efectuate de DSPJ Constanța în 50 de stații din zona litoralului, s-a constatat că starea apelor de îmbăiere este conformă cu standardele naționale și europene, informează pe reprezentanții ABAD-L, pe pagina de Facebook a instituției.
De asemenea, în urma monitorizărilor din perioada menționată, în stațiunea permanentă Cazino-Mamaia, s-a inregistrat o temperatură medie a apei de 21,5 grade Celsius, o medie a temperaturii aerului de 20, 8 grade Celsius, Viteza medie a vântului a fost de 3m/s, înălțimea maximă a valurilor de 1,6 m. Nivelul mării a prezentat oscilații între 19 și 38 cm, potrivit sursei citate.
Discussion about this post