Prima lansare spaţială realizată de NASA de la o bază comercială situată în afara Statelor Unite a avut loc în urmă cu câteva ore, din nordul Australiei, fiind considerat un moment „istoric” pentru industria spaţială din această ţară.
Racheta, care transportă un telescop de mici dimensiuni asemănător unui „mini Hubble”, a fost lansată până la o altitudine de 350 de kilometri.
Potrivit surselor, este prima lansare dintr-o serie de trei zboruri preconizate să se desfăşoare de la centrul spaţial din Arnhem, situat în nordul Australiei.
„Este un moment istoric pentru compania noastră în primul rând, dar totodată istoric pentru Australia”, a declarat pentru AFP, înainte de lansare, directorul executiv al Equatorial Launch Australia, Michael Jones.
După mai multe întârzieri cauzate de ploaie şi de vânt, racheta-sondă suborbitală a fost lansată cu succes şi are misiunea de a studia razele X emise de stelele Alpha Centauri A şi B, care formează împreună o stea binară. Ulterior, dispozitivele rachetei urmează să colecteze date despre sistemul binar, după care va reveni pe Terra cu ajutorul unei paraşute.
Potrivit NASA, această lansare oferă o perspectivă unică asupra altor sisteme solare, precum şi noi oportunităţi pentru oamenii de ştiinţă.
„Suntem nerăbdători să putem lansa misiuni ştiinţifice importante din emisfera sudică şi să observăm obiective pe care nu le putem vedea din Statele Unite”, a declarat Nicky Fox, directoarea departamentului de heliofizică din cadrul NASA, cu prilejul prezentării acestei misiuni la Washington.
Michael Jones a explicat că locul inedit de lansare a complicat pregătirile: racheta a trebuit transportată din oraşul Darwin până la baza de lansare – o călătorie de 28 de ore – şi a fost nevoie de ani întregi de eforturi pentru obţinerea tuturor autorizaţiilor oficiale.
Aceasta a fost prima rachetă lansată de NASA din Australia după anul 1995, când agenţia spaţială americană a lansat un dispozitiv spaţial de la baza militară Royal Australian Air Force Woomera Range Complex, situată în sudul Australiei. Prim-ministrul australian Anthony Albanese a salutat începutul „unei noi ere” pentru industria spaţială a ţării sale.
Următoarea lansare este prevăzută pentru data de 4 iulie, ceea ce o oferă doar un scurt răgaz echipei – cât să „ne curăţăm, să ne odihnim o zi, apoi să ne punem din nou pe treabă”, a mai spus Michael Jones.
Sursă: Agerpres
Discussion about this post