În fiecare an, pe data de 29 iunie, facem pomenirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, conform calendarului creștin ortodox. Cei doi apostoli sunt sărbătoriți împreună pentru că au murit în aceeași zi, de 29 iunie, în timpul prigoanei creștine declanșată de împăratul roman Nero.
Sărbătoarea este cunoscută în popor și sub denumirea de Sânpetru de vară. Apostolii Petru și Pavel au fost cei care au propovăduit învățăturile lui Hristos și, prin urmare, au contribuit la formarea Bisericii Lui Hristos. În această perioadă, creștinii țin post, care se stabilește în funcție de data Paștelui.
Astfel, în mai toate zonele țării, în ziua de Sânpetru, credincioșii merg la biserică cu mere, colivă, colaci și miere pentru a fi sfințite. După slujbă le împart de pomană în memoria celor ce s-au înălțat la ceruri. Prin acest obicei sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel poartă și numele de Moșii de Sânpetru.
Se mai povestește de altfel că în această zi de Sânpetru, pe la miezul nopții, cerul se va deschide și Sfântul Petru ar putea fi zărit pentru o clipă așezat în dreapta Tatălui. O altă poveste ne duce cu gândul la licuricii ce luminează drumurile celor ce rătăcesc prin pădure, deoarece se crede că atunci când Sânpetru plesnește din biciul său ies scântei ce cad și se transformă pe pământ în licurici.
De asemenea, Sfântul Petru este cunoscut și ca patronul agriculturii sau răspunzătorul de recolte, iar acum este un bun prilej pentru gospodari să calce ceapa și usturoiul, pentru a avea roade din belșug.
Există în popor și câteva superstiții legate de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. De exemplu, pentru a fi ferit de cele rele, în ziua de Sânpetru, trebuie să porți usturoi și pelin în buzunare. De asemenea, nu este indicat să te gospodărești în această zi, pentru că Sfântul Petru se poate supăra pe cei ce nesocotesc această zi de sărbătoare și poate arunca cu tunete și grindină peste culturi. În cazul în care va tuna în ziua de Sânpetru, nucile sau alunele nu vor avea miez, vor fi viermănoase.
Bătrânii spun că nu este bine să scuturi merii înainte de 29 iunie, căci poate cădea cu grindina peste holde, iar femeile nu ar trebui sa mănânce mere până în această zi, pentru a se feri de boli.
Totodată, pentru cei care au pistrui sau pete pe față, pentru ca acestea să nu se înmulțească trebuie să se spele cu apă la miezul nopții, când vor cânta cocoșii.
Discussion about this post