Ziua internațională fără pungi de plastic este dedicată creșterii gradului de conștientizare cu privire la problemele reale și presante aduse de acest popular dispozitiv de transport, de unică folosință. Evenimentul a fost creata de Bag Free World, ca o inițiativă la nivel mondial cu scopul de a scăpa de utilizarea unică a pungilor de plastic în întreaga lume. Este vorba despre promovarea conservării mediului înconjurător, încurajându-ne pe toți să nu mai folosim pungi de plastic și să căutăm în schimb alternative mai ecologice, precizează www.daysoftheyear.com.
Cei mai mulți dintre noi folosim pungi de plastic în fiecare zi pentru că sunt la îndemâna tuturor comercianților pe care îi vizităm. Fie că facem cumpărături pentru alimente sau pentru cel mai nou model Prada, aproape că puteți garanta că veți pleca de la magazin cu o pungă de plastic plină cu noile bunuri.
Apoi, când ajungeți acasă, le veți scoate rapid ca un copil care deschide cadourile de Crăciun, aruncând ambalajul cu nepăsare. V-ați oprit vreodată să vă gândiți ce se întâmplă cu acele pungi de plastic?
Poluarea cu plastic este o catastrofă globală și, din păcate, este provocată de om. Aproximativ 500 de miliarde de pungi de plastic sunt folosite la nivel global. Gândiți-vă doar la câte dintre aceste pungi vor sfârși aruncate pe toată planeta. Acest lucru are un efect extrem de dăunător asupra mediului, asupra vieții sălbatice și chiar asupra sănătății umane.
Ecosistemul marin, în special, suferă foarte mult din cauza poluării cu plastic. Se știe că 31 de specii de mamifere marine au ingerat plastic marin, în timp ce peste 100 de specii de păsări marine au ingerat artefacte din plastic. Peste 250 de specii s-au încurcat în plastic, în timp ce la unele specii de lei de mare și de foci au fost descoperite rate de încurcare de aproximativ opt procente.
Această poluare este, de asemenea, extrem de periculoasă, deoarece duce la transportul de specii invazive, care pot avea o influență catastrofală asupra biodiversității. Nici noi nu suntem imuni la acest impact. Particulele de plastic din ocean atrag toxine, care, la rândul lor, ne afectează, deoarece toxinele intră în lanțul alimentar.
Există multe alte modalități prin care putem sărbători Ziua internațională fără pungi de plastic. Una dintre ele ar fi să ne confecționăm propria pungă sau o plasă de cumpărături, de preferință dintr-un material mai rezistent, pentru a o putea folosi cât mai des cu putință.
Discussion about this post